– Utan tester finns det en risk för att skolans idrottsprofil hotas. För utan testerna får vi en annan elevgrupp, där många inte ens är intresserade av idrott konstaterar Patrik Jönsson.
TillståndI början av april fick Jönsbergska Idrottsskolan tillstånd av Skolinspektionen för sina färdighetsprov inför årskurs 4. Skolan fick beskedet så sent in på vårterminen att man inte kunde använda urvalsmetoden inför höstterminens antagning. Ändå genomfördes en provomgång och de sökande barnen fick utföra olika färdighetstester. Men höstens elever till årskurs fyra har antagits enligt de tidigare urvalskriterierna, som är anmälningsdatum och syskonförtur.
Kränker och diskriminerarAnmälaren till Skolinspektionen menar att skolan kränker och diskriminerar nioåringar med sina intagningsprov och att motiverade och intresserade elever gallras bort som icke önskvärda.
Skolans rektor Patrik Jönsson anser att skolan måste få göra denna gallring, då alltfler elever som inte ens är intresserade av idrott söker sig till skolan.
– Skolans goda klimat, värdegrund och att vi har högst meritvärde av alla skolor i Östergötland, gör att många elever vill gå hos oss, menar Patrik Jönsson.
Enkla momentEnligt Patrik Jönsson är testerna en förutsättning för skolan att säkerställa så att eleverna har de grundläggande färdigheter som krävs för att klara av utbildningen.
– Det handlar om enkla, motoriska moment, som att hoppa hopprep, åla, krypa, hoppa jämfota, gå på hälarna och tårna berättar han.
Idrotts- och talangforskaren vid Linnéuniversitetet i Växjö, Per Göran Fahlström är kritisk till tidiga urval inom idrotten och att barn väljs bort.
– Man söker ofta talang men hittar snarare tidig mognad. Det är först i 15-årsåldern som man kan se om en idrottare kan lyckas som elitidrottare, säger Fahlström.
Läs hela artikeln i dagens tidning