Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Johanna, 17 ? och mamma till Viktor

KIMSTAD
Johanna Drage, 17, är mamma till ettåringen Viktor. Från det att hon blev gravid har mött många fördomar om unga föräldrar.
? Det är tråkigt, folk stirrar många jättemycket när vi är ute och tar för givet att jag är barnvakt, säger hon.

Johanna Drage, 17, är mamma till Viktor, 1 år.
FOTO: REBECCA JOHANSSON

Johanna Drage, 17, är mamma till Viktor, 1 år. FOTO: REBECCA JOHANSSON

Foto:

Norrköping2003-04-05 00:00
Johanna Drage fick ett recept på p-piller när hon var 15 år. Men innan hon hann hämta ut det visade det sig att hon var gravid.
? För mig var abort inget alternativ, för det tycker jag är fel. Klasskompisarna blev förvånade, de hade nog inte tagit samma beslut som jag, säger Johanna.
Chockad pojkvän
Hon och pojkvännen Jonas Vall hade då varit tillsammans i fyra år. De träffades när hon gick i sjuan och han i nian på Mosstorpsskolan.
? Han blev lite chockad, för honom var det inte riktigt lika självklart att behålla barnet. Egentligen ville jag gå klart gymnasiet innan jag skaffade barn, men så blev det inte.
Vid de första kontakterna med vården berättar hon att beslutet att behålla barnet ifrågasattes och hon uppmanades att överväga sitt beslut.
Under graviditeten sov hon dåligt, mådde illa och var tröttare än vanligt, men hon hade inga problem att klara av skolan.
Till skillnad från litet äldre mammor som försökt få barn i många år och stolt går med magen i vädret, så gömde Johanna sin växande mage under bylsiga tröjor.
? Jag ville inte att alla skulle se att jag var gravid. Det tycker jag är tråkigt i efterhand. Det innebar att jag inte fick vara glad som andra mammor fick.
Akut kejsarsnitt
När det var dags för förlossning i januari förra året fick hon väldigt ont.
? Barnmorskorna förklarade att det var helt normalt att ha ont, men Viktors huvud låg snett så det blev akut kejsarsnitt.
Johanna berättar att många som stirrar på henne och barnvagnen eller tar för givet att hon är barnvakt. Andra undrar hur hon klarar av att vara så ung och ta hand om ett barn.
? Det går jättebra. Det enda som var jobbigt var att vänja sig att gå upp tidigt på morgonen i början, men det vänjer man sig vid. Men vi får jättemycket hjälp från våra föräldrar som bor i närheten.
Träffpunkt ? på nätet
På nätet har Johanna hittat en webbsida som fungerar som träffpunkt för unga föräldrar. I diskussionerna på sidan kommer det fram att många av föräldrarna har liknande erfarenheter som Johanna.
? Det är tråkigt att folk inte säger grattis till unga, nyblivna föräldrar, att folk stirrar och ger mig sneda blickar. Men jag bryr mig inte så mycket om vad andra tycker. Redan när jag blev gravid visste jag att jag skulle klara av ta hand om ett barn.
Gymnasiet i höst
Johanna går på Marielundsgymnsaiet två dagar i veckan för att hålla igång sin engelska, svenska och matte.
I höst börjar hon i gymnasiet på riktigt, på omvårdnadsprogrammet, för till augusti har Viktor blivit lovad en plats på dagis eller dagmamma.
SARA SCHÜLDT

<b>Medelåldern för förstföderskor är 28 år</b>

NORRKÖPING
Barnafödandet skjuts upp i allt högre ålder.
Idag är 658 gravida norrköpingskvinnor inskrivna på mödravården.
Endast 15 av dem är under 20 år.

Kvinnor som födde sitt första barn var i genomsnitt knappt 24 år 1973, men nästan 28 år 2002.
Medelåldern i Östergötlands län är något lägre, 27 år.
Kvinnokliniken erbjuder de tonårsgravida speciella föräldragrupper på så sätt får de ett känslomässigt stöd av andra som är i en liknande livssituation.
? Det är väldigt uppskattat. Det är inte så kul att vara 17 år och gå i grupp med någon som är 35 år. De har så väldigt olika verkligheter, säger Ann Johannesson, barnmorska och avdelningschef på kvinnokliniken i Norrköping.
Timjan finns...
Naturligtvis varierar det hur mogna tonåringarna är. Därför försöker barnmorskorna inom mödravården att bemöta blivande mammorna utifrån den individ de är.
? En del tjejer är mogna och har det väldigt tryggt med föräldrar och kille, men en del är jätteensamma och behöver stort stöd, säger Ann Johannesson
? Men vi tänker naturligtvis på speciella saker när vi möter unga kvinnor, vilket stöd de har omkring sig och hur deras ekonomin ser ut.
För dem som behöver extra stöd finns även Timjan, ett väl etablerat samprojekt mellan kommun och landsting. Timjan tar emot mor och barn som behöver ett extra stöd under den första tiden efter förlossningen.
...men inte andra nätverk
Däremot finns nätverket och träffpunkten Unga föräldrar inte i Norrköping, men däremot i Linköping och Finspång.
? Det är en trevlig och väldigt opretentiös verksamhet, det är en mötesplats för unga föräldrar. Dit börjar de gravida föräldrarna gå sent i graviditeten och sedan är det ett ställe dit mammorna kan gå med sina barn. Det skulle behövas i Norrköping, säger Ann Johannesson.
15 miljoner ? i världen
I och med att det är ovanligt att vara mamma och tonåring reagerar ofta omgivningen på ett annat sätt än om det gäller en äldre kvinna. Om det vittnar många unga föräldrars berättelser, menar Ann Johannesson.
? Genomgripande för många unga föräldrars historia är att de möts av att folk ser problem, men de unga kvinnorna måste få glädjas åt sin graviditet precis som alla andra.
Omkring 15 miljoner tonåringar föder barn varje år i världen. I Europa har England de högsta födelsetalen bland tonåringar, cirka 30 per tusen flickor i åldern 15 till 19 år. I Sverige är siffran cirka 6,7.
? Den forskning som är gjord om graviditet och barnafödande under tonårsperioden är framförallt genomförd i USA och England. Där ses tonåriga mammor som ett folkhälsoproblem, de benämner det så och man kan fundera över varför, säger Elisabeth Hertfelt Wahn, barnmorska och forskare vid Högskolan i Skövde.
Hon ska studera tonårsmödrars situation och speciellt deras behov. Målet är att få fram kunskap som kan användas för att utveckla ett psykosocialt handlingsprogram för tonårsmödrar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om