Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kolmårdens Djurpark importerar hotad köttätande papegoja

Snart kommer den hotade fågelarten kea till Kolmårdens Djurpark. "I det vilda är de ökända", säger zoologen.

Zoolog Ellen Holm ser fram emot att visa upp de intelligenta papegojorna.

Zoolog Ellen Holm ser fram emot att visa upp de intelligenta papegojorna.

Foto: Privat

Norrköping2024-05-07 12:15

Keafågeln är den enda papegojan som kan leva i alpina områden och i vilt tillstånd hittas den i Nya Zeeland. Fågeln bor på marken och är också unik. Som den enda papegojan attackerar och dödar den andra ryggradsdjur. Den har skyddad status och handel med arten kräver så kallat cites-intyg från Jordbruksverket.

Kolmårdens djurpark har nyligen ansökt om tillstånd att köpa in fyra hanar som är födda i fångenskap och importeras från en djurpark i Schweiz.

– Att det är en hotad art vägde tungt, vi kommer vara med i ett bevarandeprogram med EAZA. De fyra hanarna som kommer får vi se om vi har kvar här under deras livstid, eller om de behövs i annan park för att bilda avelspar, berättar Ellen Holm, zoolog på Kolmårdens Djurpark.

undefined
"Bergsclownen" är en papegoja som heter Kea och kommer från Nya Zeeland. Till våren kommer den utrotningshotade fågeln till Kolmårdens Djurpark. Kean är känd för sin intelligens och påhittighet.

Eaza är den Europeiska organisationen för zoo och akvarier som djurparken är medlemmar i och jobbar med när det kommer till bevarande av hotade arter.

– Jag tror kean är en ganska ny art för många besökare. Det finns cirka 4 000 individer i det vilda, hemmahörande i Nya Zeeland, så vi stöter inte direkt på dem till vardags. Det är en väldigt speciell, stor fågel som ser spännande ut och är otroligt påhittig. Jag tror de kommer bli uppskattade för de är mycket lekfulla, säger Ellen Holm.

Zoologen räknar med att fåglarna kan komma hit innan sommaren. Just de här djuren kräver lite extra förberedelse för djurparken.

– De är väldigt pillriga på allting, i det vilda är de ökända för att skruva av vindrutetorkare på bilar och folk måste lägga stenar på papperskorgar för att de inte ska lyfta på locken, säger Ellen Holm. 

undefined
Zoolog Ellen Holm visar var keorna ska bo.

I områden där de lever fritt anses de av många som ganska jobbiga att ha och göra med i vardagen. På Nya Zeeland ansåg många länge att det fanns ett problem med att keorna orsakade sår på får.

– Det finns vissa meningsskiljaktigheter i frågan där vissa anser att problemet är större än andra. Man har också svårt att veta varför de attackerar. Det här var en stor del varför de började jagas, men inte uteslutande varför de är hotade. I dag är de skyddade från jakt men hotas fortfarande av andra faktorer, säger zooogen. 

Ellen Holm tycker att deras intelligens och fingerfärdighet gör dem till charmiga djur och hon ser fram emot att visa upp dem.

– Det kan bli roligt för besökarna, vi hoppas kunna ha med keorna i visningar och utbildningar. Vi har blivit väldigt förtjusta av dem under vår research.

Karta: Kolmårdens Djurpark
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!