Jobbet med ny järnväg - nu börjar det på allvar
NORRKÖPINGGenom mest tätbefolkade områden går sämsta järnvägen. Människor och gods tar landsvägen i stället.- Mellan Järna och Linköping är en kostig på räls, som kommunalrådet Göran Forsberg från Nyköping uttrycker saken.Nu ska det bli ändring. På tisdagen började jobbet med förstudie av ny järnväg, projektet kallas Ostlänken.
Anders Lundberg, vd i Nyköping-Östgötalänken AB, visar dagens järnvägssträckning och hur nya dubbelspår ska anläggas mellan Järna och Linköping. FOTO: CAMILLA JOHANSSON
Foto:
Ägare till bolaget är landstingen i Östergötland och Sörmland, Linköping, Norrköping, Nyköping, Oxelösund och Trosa kommuner.
Förstudien beräknas klar nästa vår.
- Jag vågar sticka fram hakan och säga att det här blir nästa stora järnvägsprojekt i Sverige, säger landstingsrådet Lars Wallin (s).
- Vi har verkligheten med oss, betonar Göran Forsberg.
<b>Total enighet</b>
I det nya bolagets styrelse är Forsberg, Wallin och Anders Senestad, oppositionsråd i landstinget i Östergötland, arbetsutskott.
Wallin poängterar att alla partier, alla kommuner, de båda länen är totalt eniga om järnvägssatsningen. I riksdagen har en motion lämnats gemensamt av alla riksdagsmän i de båda länen. Näringsdepartementet känner väl till projektet.
- Det är bråttom, konstaterar Forsberg. Vi räknar med att Ostlänken kommer med i infrastrukturpropositionen i höst.
Förberedelserna för ett stort järnvägsbygge är många och långa. Tidigast om tio år kan nya järnvägssträckningen stå klar.
<b>Förstudien</b>
Keivan Ashhami leder förstudien.
- Vi tar fram flera alternativ, säger han. Vi måste titta på vad alternativen innebär i terrängen, vi måste arbeta enligt miljöbalken. Vi ska samråda och det blir en rad möten där folk ska få säga sitt. Vi kommer att möta invändningar. Vissa bitar är svårare och måste undersökas noggrannare, som passagerna i Nyköping och Norrköping.
Banan byggs till höghastighetsstandard och med dubbelspår. Huvudsaklig sträckning blir Järna-Vagnhärad-Nyköping och där sannolikt Skavsta flygplats-Norrköping-Linköping.
<b>Snabbare och mer </b>
- De gamla spåren på nuvarande järnväg blir kvar för att användas för pendeltågstrafiken som kan utvidgas, säger Anders Lundberg, vd i bolaget. Möjlighet ges att öppna fler stationer som exempelvis Norsholm, Kimstad, Åby och kanske några på Sörmlandssidan.
Ostlänken ska ha flera slag av tåg, höghastighetståg, X 2000, regionaltåg, snabbpendeltåg med stopp endast på några större stationer och pendeltåg som stannar även vid småstationer.
Restiderna förkortas. Från Norrköping nås Stockholm på 45 minuter, Nyköping på 17 och Linköping på 13 minuter. Varje timme blir det tre till fem avgångar till de olika destinationerna.
- Ostlänken blir första svenska järnväg som byggs med EU-standard, omtalar Lundberg. Det innebär att vi kan trafikera med samma höghastighetståg här som i Frankrike och Spanien.
<b>Lönsam</b>
Lundberg framhåller att Ostlänken blir oerhört lönsam. De beräkningar Banverket använder ger Ostlänken en nettonuvärdeskvot på 1,86.
- Det är oerhört bra, förklarar Lundberg. Mälardalsbanan hamnade endast på 0,3. Ostlänken har fått högsta kvot i Sverige bland planerade byggen.
Vad ska nu detta stora järnvägsbygge kosta? Banverket har i tidigare utredningar kommit fram till 16 miljarder kronor. Kostnaden bör ligga mellan tio och 16 miljarder kronor. Kostnadsberäkningar sker dock inte förrän regeringen gett tillåtlighetsprövning.
- Det finns ett 20-tal utredningar från Banverket och minst lika många från berörda länsstyrelser och kommuner, säger Ashhami. Vi har dessa med oss men startar ändå från noll när vi gör vår förstudie. Vi arbetar således helt förutsättningslöst.
<b>Egen hemsida</b>
För att allmänheten ska kunna följa arbetet med förstudien läggs en särskild hemsida upp. Den har adressen ostlanken.com.
Ostlänken blir en del av Europakorridoren som via Danmark ska erbjuda snabbjärnväg från Stockholm till Hamburg.