Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Jobbet där allt kan hända

Gemenskapen, det oförutsägbara och att tvätta slangarna. Det bästa med att sommarvikariera som brandman, enligt Thomas Fäldt.

Favoritstället. Tvätta slangarna efter utryckning är det roligaste enligt Thomas Fäldt, som sommarjobbar som brandman.

Favoritstället. Tvätta slangarna efter utryckning är det roligaste enligt Thomas Fäldt, som sommarjobbar som brandman.

Foto: Matilda Träff

Norrköping2015-07-28 08:00

Thomas blev klar med sin brandmansutbildning i januari och är nu sommarvikarie på räddningsstationen i Norrköping för andra året i rad.

– Det är kanonkul. En jäkla gemenskap och väldigt varierat arbete, det krävs mycket innan det blir långrandigt att jobba med det här, säger han.

När som helst kan larmet gå och då ska de på 90 sekunder vara klara för att rycka ut.

– Det är svårt att förbereda sig, inför förra sommaren vill jag minnas att jag var lite nervös. Men det är också det som är tjusningen i det.

– Jag kan inte säga att jag vill att det ska hända saker, men det är det vi är här för och jag är inte orolig för att något ska hända, det är snarare en ära att få hjälpa till.

På sommaren kör de 24 timmars pass och sedan några dygn ledigt i mellan.

– Det passar mig bra. Då får man lite sommarkänsla emellan också, säger Thomas.

Förutom utryckningarna har de ett fyspass per jobbpass, innebandymatcher och så ska all utrustning rengöras och återställas mellan övningar och utryckningar.

– Jag är praktiskt lagd så på det sättet är det här ett perfekt jobb för mig. Det roligaste är att tvätta slangarna.

Ett mardrömsscenario vore att komma till en olycksplats och inte veta vad man ska göra, berättar Thomas.

– Men jag brukar tänka att jag är ju aldrig helt ensam och det är inte svårt att be om hjälp. Teamandan är stor så det kommer antagligen inte hända.

Han har redan varit med om allt från bilbränder och villabränder till att hämta upp personer ur Strömmen och än har inte mardrömsscenariot uppstått.

Utbildningen

Utbildningen till brandman heter ”skydd mot olyckor” och innebär två års heltidsstudier. Den anordnas av Myndigheten för samhällskydd och beredskap, MSB. Utbildningen finns i Revinge utanför Lund och Sandö norr om Härnösand. Utbildningen kan även läsas på distans med ett par obligatoriska träffar per termin.

Efter utbildningen vid MSB kan du arbeta som brandman eller i andra yrken inom räddning och säkerhet. Arbeten finns inom offentlig sektor, kommunal räddningstjänst och privat sektor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om