Jobbar sex år efter pensionen
Gertrud Helmersson gick i pension 2003. Men hon har fortsatt att jobba kvar, som timanställd läkare. - För mig känns det både roligt och värdefullt att få fortsätta med det här arbetet. Dessutom känner jag mig välkommen här på avdelningen, säger 71-åriga Gertrud Helmersson. Hon arbetar med att utveckla strokevården på medicinkliniken vid Vrinnevisjukhuset.
71-åriga läkaren Gertrud Helmersson (längst till höger) hjälper Marie Franzén och Tove Grandalen att utveckla vården på strokeenheten.
Foto: Robert Svensson
Hennes arbete i dag består av att handleda personal på avdelningen, som arbetar inom strokeenheten. Hon bistår bland annat vårdenhetscheferna, mediciniskt ansvarig läkare, ett par sjuksköterskor och undersköterskor med särskilda ansvarsområden. - Det vi äldre läkare kan bidra med, är att vi kan dela med oss av det vi har i bagaget och införliva nya synpunkter i samarbetet. Vi kan också medverka till utveckling av arbetssätt och av verksamheten, säger Gertrud Helmersson.Under sitt första arbetsår efter pensioneringen, hade hon också anknytning till undervisningsavdelningen på ortopedkliniken. Hon hade dessutom under en period egna patienter, knutna till Rehab Öst. Men nu arbetar hon enbart med handledning och förbättring av strokevården.- Jag har förmånen att få jobba självständigt även om jag måste anpassa mig efter de andras scheman, säger Gertrud Helmersson.Känner sig uppskattad
Utslaget på hela året har hon tidigare arbetat ungefär 25 procent och det här året cirka 15 procent. Hon kommer att arbeta mindre i höst.- Vi får vänta och se hur det blir i fortsättningen, säger Gertrud Helmersson.Hon upplever att hon är uppskattad på sin arbetsplats och att hennes kompetens är efterfrågad.- Jag tror det är vanligt att läkare jobbar kvar efter pensioneringen, men i olika omfattning. Av mina gamla kurskamrater som började läsa medicin samtidigt som jag, är det fortfarande många som arbetar kvar berättar Gertrud Helmersson.