2019 beslutade socialnämnden att en man i Norrköpings skulle omhändertogs enligt LVM (lagen om vård av missbrukare i vissa fall). En tid efter beslutet omhändertogs mannen och kördes till sjukhus. Mannen ansåg själv att han var felaktigt frihetsberövad och anmälde omhändertagandet till Justitieombudsmannen (JO).
Enligt JO var det när mannen kördes till sjukhus som han omhändertogs enligt lagen. Men först när han kom till ett LVM-hem, nästan två veckor senare, underrättade kommunen förvaltningsrätten om att beslutet var verkställt. Detta innebar att omhändertagandet inte prövades inom den tid som anges i lagen. Lagen säger i dag att kommunen i normalfallet har fyra dagar på sig att underrätta rätten, men att "denna tid får förlängas till en vecka, om det på grund av någon särskild omständighet är nödvändigt".
Nu ger JO ger mannen rätt i att han inte fick sitt fall prövat i tid. Däremot får inte nämnden någon kritik. JO anser att lagen inte är tydlig nog för att nämnden skulle kunna fatta ett korrekt beslut. Myndigheten anser att lagen inte tydligt reglerar frågan om när ett omhändertagande ska anses vara verkställt. JO begär därför att regeringen nu ser över en lagändring. Man skriver bland annat så här i sitt beslut "Det (finns) skäl att överväga om den nuvarande regleringen uppfyller det krav på tydlighet som krävs för att undvika felbedömningar av det slag som nämnden gjort i det här fallet".