Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Jesper cyklar för veganismen

Han är vegan för miljön och hälsans skull. Nu cyklar Jesper Lissmark Hult genom Sverige för att inspirera människor och sprida kunskap.

Paus. Nu har han stannat till i Norrköping för några dagar.

Paus. Nu har han stannat till i Norrköping för några dagar.

Foto: Joakim Blomqvist

Norrköping2015-07-08 20:00

Jesper, 29, har parkerat cykeln i Norrköping för några dagar. Den 1 juni lämnade han hemstaden Karlskrona för att genomföra sin vegoturné genom Sverige.

– Jag gör det här för att inspirera människor till att äta veganskt och för att sprida kunskap om vegansim, säger Jesper.

Han är egenföretagare som håller inspirationsföreläsningar och uppträder som eldartist, men cyklingen är ett personligt projekt.

I nästan varje stad han stannar i arrangerar Jesper en vegoträff dit alla intresserade är välkomna. Den största har varit i Göteborg där 45 personer samlades.

– Vi äter veganskt ihop, oftast har vi knytkalas. Det händer att folk tar med icke-veganska saker, till exempel en köttätare som hade frågat efter något veganskt i butiken och personalen tipsade om quorn, vilket innehåller ägg. Det visar på att det finns en okunskap om vegansk kost.

Ibland händer det också att människor han träffar cyklar med en bit. Hittills har turnén resulterat i veganskt och vegetarianskt nätverkande snarare än att sprida kunskap till helt oinsatta.

– Det känns väldigt uppskattat hos de jag möter att de får en möjlighet till att bilda nya nätverk. Jag tänker fortsätta göra turnéer som den här framöver för att få folk att bli mer nyfikna på vegansk kost.

Ett av huvudskälen till att äta vegetabiliskt istället för animaliskt är miljöaspekten.

– Växtproduktion släpper ut mycket mindre koldioxid än köttproduktion bland annat. Och kött bidrar till regnskogsskövling i Amazonas eftersom den skövlas för sojaproduktion varav 95 procent går till foder inom köttindustrin, säger Jesper.

– Dessutom går det åt mer vatten och krävs större marker för att producera kött än grönsaker.

En annan aspekt är den djuretiska och där anser Jesper att det finns stor skillnad mellan att vara vegan och vegetarian.

– Under min uppväxt var jag pescetarian, jag åt alltså inte kött, men fisk och ägg. Mamma sa att det inte fanns dödande inom den industrin, vilket det gör. Bland kycklingar som föds upp för att ge ägg så dödas hanarna, eftersom de inte kan ge ägg. Kossor slaktas friska när de slutar producera mjölk åt människor.

Planen var att vara ute med cykeln till den 25 augusti och cykla 350 mil, men på grund av många roliga möten ligger Jesper efter sin planering för att hinna till festivalen Urkult i tid. Så från Uppsala ska han lifta till Näsåker, där festivalen hålls och sedan lifta tillbaka till cykeln.

Miljöpåverkan

Utsläppen från Sveriges totala köttkonsumtion uppgick 2005 till 6,3 miljoner ton CO2-ekvivalenter, vilket motsvarar mer än 3 miljarder mil genomsnittlig bensinbilskörning. Metodiken som användes för uträkningen tar inte hänsyn till koldioxidemissioner orsakade av förändrad markanvändning, till exempel avverkning av regnskog för ny betesmark till köttdjur och ny odlingsmark för fodersoja.

En nyligen publicerad vetenskaplig artikel visar att förändrad markanvändning ger en betydande ökning av växthusgasutsläppen och att klimatpåverkan från detta kött därmed är större än vad man hittills känt till.

Källa: Naturvårdsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om