Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Jennys vardag

Det är svårt att ta sig fram med rullstol när det är vinter. Rullstolen fastnar lätt i snön och det är en kamp att försöka nå till bankomater och liknande. Det blir svårt att ha en vanlig vardag.- Jag har inte åkt kollektivt på två månader, berättar rullstolsburna Jenny Larnemark.

Här är det tvärstopp för rullstolen. Det är helt omöjligt att nå knappen vid övergångsstället för Jenny Larnemark.  Snömassorna gör att hon helst håller sig hemma. Foto: Janne Forsby

Här är det tvärstopp för rullstolen. Det är helt omöjligt att nå knappen vid övergångsstället för Jenny Larnemark. Snömassorna gör att hon helst håller sig hemma. Foto: Janne Forsby

Foto: Forsby Jan

NORRKÖPING2011-01-12 03:00

Jenny Larnemark är kanslist på DHR (Delaktighet - Handlingskraft - Rörelsefrihet) i Norrköping och hon får ofta in samtal under vintern. Personer med funktionshinder har problem att ta sig fram på stans gator. Jenny själv sitter i rullstol på grund av ryggmärgsbråck och har också problem.

Inga trottoarer
Hon berättar att hon och många andra i DHR är aktiva människor som är ute mycket bland folk och ofta åker kollektivt - men vintern medför mycket krångel. Snön är upplogad på ett sätt som gör det omöjligt att nå fram till bankomaten, postlådan eller knappen för att ta sig över övergångsstället - något som är en vanlig vardag för alla människor.

Jenny berättar om hur hon upplever att trottoarerna "försvinner" under all snö. Antingen finns det inga alls, eller så är trottoarerna väldigt smala. Det gör att Jenny hellre väljer bilvägarna, som dessutom är bättre plogade. Att ta sig över övergångsställen är svårt då plogbilen plogar upp snö så att det blir som snövallar.

- Det räcker med en liten snöhög för mig som sitter i manuell rullstol. Sen sitter jag fast, berättar Jenny.

Hon tar istället färdtjänsten som kör henne fram till dörren, då undviker hon att köra fast.

Ensamt
Jenny åker nästan bara till sitt jobb och till affären, i övrigt håller hon sig hemma. Många människor har inte vågat sig ut sedan snön föll och det blir väldigt ensamt. Hon förklarar även att det finns de som inte vill vara till besvär och därför inte ens åker färdtjänst. Människorna blir isolerade och kanske även deprimerade.

- Det gör mycket att bara få ta sig till en butik och handla så att man får träffa andra människor, säger Jenny.

Hon saknar även träningen. Jenny förklarar att träningen är nödvändig eftersom hon bara har sina armar.

Berör fler människor
När problemet tas upp till diskussion så nämns handikappade som en liten grupp, men Jenny menar på att det är fler som berörs. Personer med barnvagn och äldre människor är två exempel och då handlar det inte om en liten grupp människor längre. Jenny tycker att det är en nonchalans mot alla som inte kan ta sig fram ordentligt.

Bättre i år
Jenny har förståelse för de som skottar snö, men hon anser att det är ett problem som man måste titta noggrannare på.

- Det är klart att det är jobbigt att röja snö. Och det är klart att större grejer går före, säger hon.

Hon tycker även att det blivit en förbättring i år jämfört med förra året. Just nu är det okej, men Jenny fasar för vad ett nytt snöfall kan ställa till med.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!