"Jättesynd för alla andra"
- Hela skolan blir så mycket roligare, när man får dansa också, säger Sara Dahlberg. Annars kan man vara dyngtrött på skolan. Li Teske håller med om allt, som eleverna lägger fram. Hon säger sig vara jätteglad över att de gillar sin skola så mycket. Men kommunen har ju inte pengar nog. Och därför ska den här profilklassen i dans läggas ner.
Li Teske var mycket imponerad av dansuppvisningen. Men pengar till profilklassens fortlevnad, det har hon dessvärre inte.
Foto:
Nu är det ju förstås inte de som drabbas, och heller inte de som i dag går i sjuan eller åttan. De får alla fullborda sin profilskola.
- Men vi tycker jättesynd om alla andra, som inte får den här möjligheten, sa Anna Bjelke.
Jätteglad
Li Teske förklarade också flera gånger, hur jätteglad hon var över att de trivdes så bra. Det hon ville var, att alla ska kunna trivas lika bra på sin skola. Därför ska pengarna man sparar in på profilklasserna gå till grundskolan i stort. Kanske kan olika skolor utveckla sina lokala profiler.
Men den logiken gick ju bara inte hem.
- Alla kan väl inte göra allt på alla skolor, invände någon.
- Många klasser har ingen gemenskap. Men det har vi. Och all slags dans får vi lära oss; balett, street funk. Man blir så pigg av det, sa Camilla Lamberg.
Profilklassen i dans inrättades 1992, den har alltså funnits ett tag nu. Den omfattar hela högstadiet, årskurserna 7-9, och har förlagts till Djäkneparksskolan (som nu också blir av med sin profilklass i basket).
Flickorna har klen förståelse för att kommunen satsar på sådant som curlinghall, badhus och spårvagnar och i stället då lägger ner profilklasser.
- Lägger kommunen ner dansklassen så blir det nog friskola i stället. Då kommer det kanske att kosta pengar, så att det blir världens klasskillnader. Det är ju så totalt sinnessjukt så det finns inte, sa Camilla.
- Vår familj skulle inte ha råd med att jag gick och dansade två-tre gånger i veckan, säger Sara.
Ska fortsätta
Idéer om friskola ainns i luften. Danslärarinnan Anna Söderlind uppgav, att man kommer att fortsätta "i vilken regi det än blir". Enligt vad Folkbladet erfar har också vissa kontakter redan tagits mellan Folkuniversitetet, som på uppdrag driver dansundervisningen, och fristående skolor.
Folkuniversitetets sektionschef Jenny Åkerblom överlämnade 1.400 namnunderskrifter för profilklassens bevarande till Li Teske.
- Dansen har på senare år fått en helt annan status, sa hon. Man borde också se till det strategiska i att ha dansen kvar på Djäkneparkskolan. Den skolan har ju redans vårt att få elever. Utan profilklasserna kommer fler elever att välja Kunskapsskolan i stället.
- Många har ju valt Djäknepark för dansens skull, säger Anna Söderlind. Vi hade över 50 sökande förra året, vi skulle kunna ha två klasser.
Det är lite svårt för Li Teske att bli trodd, när hon förklarar att kommunen verkligen vill satsa särskilt just på barn och ungdomar. Hennes nämnd har också fått mer pengar, 3 procents uppräkning, än många andra stackars nämnder i kommunen.
- Ni barn och ungdomar är ju det viktigaste vi har. Men löner och priser går upp, och profilklasserna fördyrar vår skolverksamhet. Det här är ett jättesvårt beslut. Men våra pengar räcker inte.
- Jag förstår att ni är upprörda över att vi vill ta bort något som ni tycker är så bra. Vi vill att det ska bli bättre för alla barn. Men jag medger, att profilklasser som den här inte kan ersättas, sa Li Teske.