Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Jätteseger för branschen"

Lokale krögarprofilen Alexander Andrén är mycket glad över att restaurangmomsen nu sänks- Det här har vi kämpat för i åratal, säger han.

NORRKÖPING2011-12-29 06:00

Med vi syftar före detta Palace-chefen på medlemsorganisationen Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare (SHR), där han sitter med som ledamot i region Mellersta. Och han skräder inte orden kring betydelsen av den här förändringen.

- Det är en jätteseger för branschen, av flera skäl.

Principiellt rätt

Det är av rent principiella skäl fel, anser Andrén, att belägga viss mat med annan moms än den som serveras vid ett restaurang- eller krogbesök.

- Olika momssatser på mat är ju märklig i sig, att man har subventionerat mat som inte tillagats.

Branschen, som har det tufft, får momssänkningen i rättan tid, försäkrar Andrén.

- Vinstmarginalen för restauranger är i snitt mycket låg, och kan nu priserna sänkas lite så kan fler äta ute och då ökar också omsättningen, vilket i sin tur leder till att företagen kan nyanställa.

Konferensdelen bortglömd

Men det finns en lucka i de nya momsreglerna. Det belyser Stig Ekblad på Söderköpings Brunn.

- Vid konferensarrangemang gäller fortfarande den högre momsen, vilket tycks ha glömts bort. Därför kommer SHR att jobba hårt för att också den ska ändras, bland annat vid ett möte med ministrar framöver.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om