Med vi syftar före detta Palace-chefen på medlemsorganisationen Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare (SHR), där han sitter med som ledamot i region Mellersta. Och han skräder inte orden kring betydelsen av den här förändringen.
- Det är en jätteseger för branschen, av flera skäl.
Principiellt rättDet är av rent principiella skäl fel, anser Andrén, att belägga viss mat med annan moms än den som serveras vid ett restaurang- eller krogbesök.
- Olika momssatser på mat är ju märklig i sig, att man har subventionerat mat som inte tillagats.
Branschen, som har det tufft, får momssänkningen i rättan tid, försäkrar Andrén.
- Vinstmarginalen för restauranger är i snitt mycket låg, och kan nu priserna sänkas lite så kan fler äta ute och då ökar också omsättningen, vilket i sin tur leder till att företagen kan nyanställa.
Konferensdelen bortglömdMen det finns en lucka i de nya momsreglerna. Det belyser Stig Ekblad på Söderköpings Brunn.
- Vid konferensarrangemang gäller fortfarande den högre momsen, vilket tycks ha glömts bort. Därför kommer SHR att jobba hårt för att också den ska ändras, bland annat vid ett möte med ministrar framöver.