Bostadsrättsföreningen Opalen med 647 lägenheter gör i samband med ett takbyte en jättesatsning på solpaneler. Riksbyggen har fått uppdraget att installera en av Sveriges största solenergianläggningar på föreningens tak.
Sommartid kommer föreningen att vara självförsörjande på el och under resten av året beräknas ungefär hälften av elen att komma från solpanelerna.
– Vi är mycket glada och stolta över uppdraget. Riksbyggen har en viktig uppgift att hjälpa bostadsrättsföreningar att bli mer hållbara, till exempel genom satsningar inom energiområdet och det är investeringar som är bra både för föreningen och för klimatet, säger Rikard Ståhl, marknadsområdeschef Riksbyggen Ombyggnad Öst, i ett pressmeddelande.
– Medvetenheten om hållbarhetsfrågorna i bostadsrättsföreningen har ökat under de senaste åren och vi ser nu fram emot att installera en solcellsanläggning som verkligen kommer att göra skillnad i samarbete med Riksbyggen. Den här investeringen är både bra för miljön och för föreningens ekonomi med rejält sänkta elkostnader som resultat, säger Håkan Johansson, ordförande i Brf Opalen.
Opalen byggdes under åren 1968-73 och består av 37 huskroppar och 647 lägenheter. Föreningen kommer att genomföra ett byte av takpappen, sammanlagt handlar det om 23 000 kvadratmeter tak som ska bytas.
– I samband med takbytet installerar föreningen 5 200 kvadratmeter solpaneler. Den sammanlagda effekten är ungefär 1 050 kWp och kommer att göra föreningen självförsörjande på el under sommaren när det är dagsljus. Under övrig tid beräknas föreningen få hälften av sin el från solpanelerna, säger Robin Asp, projektledare Riksbyggen Ombyggnad Öst.
I och med att det är en stor förening med många lägenheter blir det också en stor anläggning.
– Om min forskning har varit rätt så är det den näst största i Sverige, på en bostadsrättsförening. Det finns en större i Sundsvall med väldigt identiska hus, men det är tre hus till där, säger Robin Asp till Folkbladet.
Han beskriver bostadsrättsföreningen Opalen som väldigt framåt och intresserad av hållbarhetsfrågor.
Den första installationen görs efter semestern i år och hela projektet ska vara klart under 2023. Föreningen kommer även att installera ett antal laddplatser för elbilar vilket gör att medlemmarna i stor utsträckning kan ladda bilen med egenproducerad el.