"Jätten från Norge" ersätter Eddie i målet?

NORRKÖPING
Norges största keeper.
Ska han bli IFK Norrköpings nya målvakt.
-Ja, varför inte? skrattar Glenn Arne Hansen, en respektingivande gutt som mäter åtminstone 195 centimeter i sina fotbollsskor.

Glenn Arne Hansen och Jojje Karantanasis var nya ansikten på IFK Norrköpings träning i går eftermiddag. Hansen stannar under hela veckan för att bekanta sig med IFK-arna och kanske spela till sig ett kontrakt.
FOTO: ANITA KJELLBERG

Glenn Arne Hansen och Jojje Karantanasis var nya ansikten på IFK Norrköpings träning i går eftermiddag. Hansen stannar under hela veckan för att bekanta sig med IFK-arna och kanske spela till sig ett kontrakt. FOTO: ANITA KJELLBERG

Foto:

Norrköping2001-12-04 00:00
När Eddie Gustafsson skrev på för Molde inledde IFK Norrköping jakten på en ny, sista utpost.
I Norge har man hittat, om inte den bästa, så i alla fall den största burväktaren.
Och kanske också den trevligaste. Glenn Arne Hansen, en 29-åring från Langhus, ger ett sympatiskt intryck där han står inklämd vid omklädningsrummet efter sitt första träningspass med Norrköping.
Klart är att han spelat ut sitt kontrakt med Strömsgodset, som ramlade ur tippeligaen. Efter sex år på Marlenlyst Stadion i Drammen är det dags att söka andra marker, och varför inte öster om riksgränsen, menar Glenn Arne.
Sverige och Norrköping är helt klart ett alternativ. Okej, jag vet att löneläget är annorlunda här gentemot i Norge, men pengar är å andra sidan inte allt, resonerar norrmannen.

<B>? Har du koll på svensk fotboll?</B>
- Jag brukar titta på "Fotbollskväll", så visst vet jag en hel del. Mina intryck från IFK är positiva. Det är ju, precis som Strömsgodet, en anrik förening med fint stadion och en utmärkt träningsplan (konstgräset, vår anm). Dessutom hade jag Olle Nordin som tränare i Dröbak.

<B>? Har du andra klubbar på gång?</B>
- Nej, det här är den enda, försäkrar han.
Nye tränaren B-A Strömberg överlät igår tränaransvaret till Roger Lönn, men från sidan av banan kunde han inte undgå att imponeras av norrmannen.
- Han har ledaregenskaper och absolut fysiska företräden. Vi har fått flera omdömen om den här killen, kraxar Strömberg, som plågas av irriterade stämband.
Hansen är stor, tung (92 kilo) - och utnyttjar sin längd och räckvidd.
- Jag spelar ganska långt ut på planen och kan använda fötterna hyfsat bra. Fast samtidigt kan man förstås förbättra allting.
Han verkade nästan oförskämt pigg efter den 60 mil långa bilresan från Norge. Hansen stannar i Norrköping den här veckan.
Ser det samtidigt som en "ferie" för mig och Tone (hans hustru).
- Vi har varit i Sverige tidigare, jag har en hytte (stuga) i Grebbestad, berättar han också.
IFK har en "back-up" i Ungern om man inte skulle komma överens om Hansen.

<b>Jojje också på plast</b>
Som förresten inte var ensam nykomling på träningen igår. Sylvias numera före detta mittfältare Jojje Karatanasis fanns också på plats och gav prov på sin fina teknik.
- Jag har sett honom tidigare när jag tränade Gais och Elfsborg. Han gjorde definitivt intryck på mig i de matcherna, sa Strömberg. Det är lite för tidigt att uttala sig om var Jojje passar bäst i laget, han är ju användbar både på kanten och i mitten på mittfältet.
Nygamle Filip Apelstav är däremot inte i Östergötland ännu. Nyförvärvet från Sogndal ansluter senare.
I stället föll nyfikna blickar mot en kvick lintott på backplats. Finländske ungdomslandslagsmannen Jani Sarajärvi från finska Vaasa ska även han provträna med IFK den närmaste veckan.
Jani är 22 år och har gjort 8 matcher med Finlands U21-lag.

<b>"Sverige känns intressant"</b>
På knagglig engelska gav han sin egen bakgrund:
- Jag vet att B-A Strömberg var intresserad när han tränade Elfsborg. Sverige känns intressant, men jag har också en norsk klubb som är vill se mig mer. Faktiskt är det inte heller helt klart att jag lämnar Vaasa. Vi får se. Jag ska i alla fall försöka visa mitt bästa här i Norrköping.
B-A Strömberg har ingenting emot att knyta till sig den unge finländaren som har måtten 176 cm/78 kg.
- Jag har sett honom på plats i Finland. Det är en bra vänsterspelare, robust,kraftfull i sitt spel. Han har bra löpkapacitet men är väl inte lika dribblingssäker som exempelvis Mathias Florén.
Vad gäller vakansen på vänster backposition kommer inte IFK-ledningen att ta några beslut inom den närmaste tiden. Man väntar ju fortfarande på afrikanen med artistnamnet "Lombardo", som lär befinna sig i Nairobi , Kenyas huvudstad.
Pusselbitarna börjar ändå falla på plats och efter gårdagens träning förstår vi också att Mattias Östberg definitivt är avpoletterad.
- Ja, han har inte längre kontrakt med oss, säger fotbollschefen Tommy Wisell. Brage hörde av sig till oss i morse, men i övrigt har det varit tyst.

<B>? Mathias Gravem?</B>
- Inte mer än att jag vet att Gais ville behålla honom.
Å andra sidan fyller Glenn Arne Hansen mer än väl IFK Norrköpings "Norge-kvot".

<B>Fakta/Hansen</B>
Namn: Glenn Arne Hansen
Född: 20 september 1972 (29 år)
Längd/vikt: 192 cm/92 kg.
Position i laget: Målvakt.
Klubb: Strømsgodset IF, Norge
Tidigare föreningar: Langhaus, Ski, Drøbak/Frogn.
Aktuell: Som ersättare till Eddie Gustafsson

<B>Fakta/ Sarajärvi</B>
Namn: Jani Sarajärvi
Född: 1979 (22 år)
Längd/vikt: 176 cm/78 kg.
Position i laget: Vänsterback/vänstermittfältare.
Klubb: Vaasa, Finland
Tidigare förening: Uleåborg.
Aktuell: Som ersättare till Mathias Florén.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om