Jasminskolan är en fristående grundskola med inriktning mot islam och miljö och öppnade för två år sedan i lokaler i gamla lasarettet.
Kort därefter kom Skolinspektionen på ett första besök och hade inga allvarliga invändningar. Rektor då var Omar Nur, som också är ordförande i Sommarens ekonomiska förening som driver skolan.
Hård domProblemen började när skolan inte lyckades rekrytera ny rektor och en person utan pedagogisk utbildning tog istället. i början av det här året fick Skolinspektionen de första signalerna om att allt inte stod rätt till, bland annat från personal på skolan. I mars kom man på tillsynsbesök.
Domen blev blir hård. Skolinspektionen skriver i sitt beslut att rektorn saknar kunskaper om skollag, läroplan och andra styrdokument och därför saknar förutsättningar att verka som chef.
Utöver det fann man anmärkningsvärt många andra brister inom samtliga områden som granskades. Det mest allvarliga var enligt Skolinspektionen att man inte följer upp elevernas kunskapsutveckling och att många elever inte får det stöd de behöver.
Tvingade att beI flera fall har skolan inte följt skollagen. Bland annat berättade elever som Skolinspektionen intervjuade att de känt sig tvungna att delta i fredagsbönen på skolan, samtidigt som alla konfessionella inslag i skolans verksamhet enligt skollagen måste vara frivilliga. Betyg sätts inte enligt lagen och skolan erbjuder inte de språkval man har skyldighet till.
Kritiken gäller också att det är stökigt på skolan och ofta blir bråk i korridorerna.
Senast 28 september måste bristerna vara åtgärdade. Under tiden fram till dess vill Skolinspektionen ta del av det pågående arbetet på nära håll, en ovanlig begäran enligt Per Lennermark, tillförordnad enhetschef på Skolinspektionen i Linköping.
- Skolan har två alternativ fram till i september, antingen åtgärdar de alla bristerna eller också visa de oss en skarp och tydlig plan på hur det ska göras, annars kan vi komma att dra in deras tillstånd, säger han. Med de brister som finns nu, kan skolan inte fortleva
Men Omar Nur är inte orolig. Han tycker att han har en bra dialog med Skolinspektionen och han berättar att man redan har anställt en ny rektor som har all erforderlig utbildning.
- Jag ser inte något problem. Vi kommer att fixa de brister de anmärkt på, säger han.
MissförståndNär det gäller möjligheterna till språkval menar han att det blivit ett missförstånd.
- Skolan uppfyller alla krav som staten ställt upp, säger han.
Håller medI övrigt håller han med om att informationen till de 75 eleverna måste göras tydligare, exempelvis när det gäller deltagandet i fredagsbönen.
- Jag ser inspektionen som en utvecklingsfråga, en möjlighet till utvärdering där brister syngliggörs och vi tar fram åtgärder, säger han.
Att det ibland är stökigt på skolan förklarar han med att skolan är ny och eleverna har kommit från andra skolor där de redan anammat normer och värdegrunder.
- Kanske behöver vi förstärka med fler vuxna i verksamheten, säger han.