Sverigedemokraterna har varit det parti som tydligast varit emot utbyggnaden av vindkraft. Allra tydligast har kanske partiets ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt varit. Så här sa han i en intervju i Svenska Dagbladet nyligen: "Jag vill gå i helt motsatt riktning. Jag vill inte ha vindkraft över huvud taget".
Christopher Jarnvall är SD:s ledande namn i Norrköping. Han är inte lika stark motståndare till vindkraften som energislag som sin partikamrat. Men samtidigt är han tydlig med att han vill att människors närmiljö går före utbyggnaden av vindkraften. Han är nöjd med att den nya politiska majoriteten i Norrköping stoppade Holmens planer på en vindkraftspark norr om Simonstorp.
– Jag tycker att Holmen gjorde sitt jobb i fel ordning när man sa att man ville bygga vindkraft i Simonstorp. Man skulle ha talat med de boende först och inte bara dragit igång projektet. Samtidigt förstår jag att Holmen behöver energi. Det är ett viktigt företag för Norrköping. Men, som sagt, de borde ha gjort klart med de boende. Deras projekt påverkade många människor livsmiljö, säger han.
Varför har debatten blivit så polariserad när det gäller vindkraft?
– När människors närmiljö påverkas väcker det känslor. Man ser sina tillgångar och det man byggt upp försvinna. Det är klart att det gör människor upprörda. Jag brukar tänka att om jag vill göra något som påverkar mina grannar där jag bor så är det naturligt att tala med mina grannar. Vindkraften har blivit gynnad på ojusta villkor, säger Christopher Jarnvall.
Men om Sverige nu ska ställa om till fossilfri energi snabbt hur löser vi det om inte vindkraften får en viktig roll?
– Vi måste satsa på kärnkraften. Det är den renaste och effektivaste energin. Sverige har gjort helt fel som gjorde den olönsam. Vindkraften har ingen större framtid som jag ser det. Den är på flera sätt ett miljöproblem. Den släpper ut mikroplaster. Den står och rostar och det är oklart vem som ska ta hand om uttjänta vindkraftsverk. Försvarsmakten har många synpunkter på den. Samtidigt är jag inte helt emot vindkraft. Den kan få finnas på rätt ställen.
Christopher Jarnvall ser SMR-tekniken (small modular reactors) som det som ska lösa energiomställningen i Sverige. Samtidigt är han medveten om att tekniken inte är färdigutvecklad i dag. En del experter säger att den finns på plats om sju, åtta år. Andra talar om betydligt längre sträcka. Det finns också mängder av regelverk som behöver förändras för att en kraftfull utbyggnad av SMR ska kunna bli av.
Behövs inte ren energi nu?
– Vi behöver ställa om. Men frågan är hur snabbt vi behöver göra det? Jag tror att vi måste sätta fart och satsa på kärnkraften nu. Då tror jag också att det kan bli fart på utvecklingen, säger han.
Han är inte helt säker på att vindkraften är den snabbast vägen till mer fossilfri energi. Han jämför SMR och de problem som funnits för havsbaserad vindkraft och undrar när vindkraftens problem ska vara lösta. Där tar det också tid. Exempelvis beräknas Vattenfalls vindkraftspark på Kriegers flak utanför Trelleborg vara i mål tidigast år 2028.
Ett annat projekt som diskuteras flitigt just nu är planerna på en vindkraftspark i Långgrund som Svea Vind Offshore vill bygga. Det här är ett projekt som sträcker sig till havs i Östersjön, utanför Södermanlands och Östergötlands kust. Svea Vind Offshore har kritiserats för att det finns ett samarbete med det spanska energiföretaget Iberdrola. Iberdrola har sin huvudägare i en investeringsfond som ägs av staten Qatar.
– Det här är ett projekt som Försvarsmakten har sagt nej till flera gånger och jag ser inte att det skulle kunna bli av. Vi kan inte låta en stat som Qatar ha inflytande på viktig infrastruktur i Sverige. Om det hade varit Holmen som skulle bygga parken hade saken hamnat i ett annat läge, säger Christopher Jarnvall.
Uppgifterna om Qatar har tillbakavisats av Svea Vind Offshore.
Ni som parti har sagt att det kommunala vetot är viktigt. Hur ställer du dig till om en kommun säger nej till att ha kärnkraft innanför sina gränser?
– En kommun som säger nej till kärnkraft ska kunna göra det. Det är viktigt att besluten tas nära dem som påverkas.
Ska Sverige vara självförsörjande med uran till sina kärnkraftverk?
– Det tycker jag. Det är en säkerhetsfråga att vi själv står för vårt uran.
Ska kommunala vetot kunna användas i det fallet också?
– Ja.