Sophia Jarl (M) är den som skrivit under Kommunstyrelsens svar till JO. I kommunstyrelsens svar står det bland annat att det inte fanns överväganden om personlig integritet enligt Regeringsformen och Europakonventionen när tjänsten inrättades.
Vad tänker du om det?
– När arbetet inleddes gjordes bedömningen av ansvariga tjänstemän att det inte behövdes. Men nu när JO ställer frågan så har vi all anledning att fundera över om det blev korrekt.
Det rådgjordes exempelvis inte med Integritetsskyddsmyndigheten när tjänsten inrättades. Vad tänker du om det?
– Inledningsvis lyfte inte ansvariga inom tjänstemannaorganisationen fram detta som ett behov. Här har vi dock också anledning att vara självkritiska, och välkomnar JO:s prövning. Jag är mån om att allt ska gå helt korrekt, och krävs det djupare analyser av vilka rättsliga prövningar som behöver göras så kommer vi göra dom.
Inte bara direkta misstänkta "bidragsfuskare" "observerades" enligt ert svar. Det kunde i stort sett vara alla i kring den misstänkte. Hur ser du på det?
– Det ett begränsat antal förutom den misstänke som riskerat att bli dokumenterade. Dessutom har inte denna dokumentation använts till någonting annat än det som berör den misstänkte. Men det här är ytterligare en anledning till att jag tycker det är bra att JO granskar detta noggrant. Kommunen ska inte agera på ett sätt som inte har stöd i lagar och regler.
Det står i ert yttrande att "Iakttagelser som säkerhetsutredaren bedömer vara relevanta för ärendet antecknas". Hur ska det säkerställas att dokumentationen från "säkerhetsutredaren" är rättssäker?
– Det har funnits en intern rutinbeskriving för säkerhetsutredaren som säkerhetsdirektören varit ansvarig för. Men jag kan inte i detalj verifiera att frågan om dokumentation hanteras där. Det här är en del av det fördjupade arbete vi måste göra innan vi överhuvudtaget funderar på att återuppta arbetet med detta.
"Det finns inget formellt beslut eller riktlinjer för säkerhetsutredarens arbetsformer", skriver ni. Är inte det konstigt att en tjänst inom offentlig sektor saknar riktlinjer för vad tjänsten ska innehålla?
– Självklart är det en brist att det inte var formellt dokumenterat vad säkerhetsutredaren skulle göra och vilka mandat som fanns.