Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Jarl (M) vill stärka skolorna i medelklassområden

Förstärkning till skolor i medelklassområden, lärarlyft och pengar att söka för förstärkning av demensvården. Oppositionsrådet Sophia Jarl (M) presenterar hur Moderaterna vill använda en del av kommunens överskott från 2020.

Också barn i medelklassområden som Lindö och Svärtinge har problem i skolan och måste kunna få hjälp, menar oppositionsrådet Sophia Jarl (M).

Också barn i medelklassområden som Lindö och Svärtinge har problem i skolan och måste kunna få hjälp, menar oppositionsrådet Sophia Jarl (M).

Foto: Viktoria Strömberg

Norrköping2021-04-12 16:00

Överskottet från år 2020 kommer sig främst av statliga stöd och att kommunen inte kunnat ha sina verksamheter fullt i gång under pandemiåret.

– Det är bra att vi har ett stort överskott som vi kan fördela nu utifrån att vi har vissa utmaningar framåt, men man ska inte vara alltför glad alltid för ett överskott, för det innebär att man kanske inte har fullföljt det uppdrag som man har som kommun, säger Sophia Jarl.

Moderaternas förslag skiljer sig inte så mycket från Kvartettens förslag om fördelning av överskottet. Men medan Kvartetten enligt Jarl inte pekat på vad de vill göra för insatser, har Moderaterna plockat fram olika områden i utbildningsnämnden och vård- och omsorgsnämnden där de vill se förstärkningar, i spåren av pandemin.

Utbildningsnämnden får 20 miljoner, samma summa som Kvartetten avsatt.

– Vi vill stärka upp skolor i medelklassområden. Vi har ett fördelningssystem i Norrköping i dag där områden som Lindö, Svärtinge och Vikbolandet inte har samma fördelning som Hageby och Navestad därför att de saknar strukturpeng, säger Sophia Jarl.

Strukturpengen går till mer personal i socialt utsatta områden där föräldrarnas utbildning är låg. Skolor utan strukturpeng saknar marginaler att göra egna förstärkningar, menar Jarl. Under pandemin har både elever och lärare varit hemma i hög utsträckning.

– I och med de här pengarna påbörjar vi en resa där vi vill göra om fördelningen i Norrköping. Vi behöver ha en mer rättvis fördelning än den vi har i dag. Det finns barn även i medelklassområdena som har stora problem med skolan och behöver hjälp, och det måste vi kunna erbjuda skattebetalarna även i de här områdena, säger Sophia Jarl.

Moderaterna vill också se ett lärarlyft, och ge mellan 50 och 60 lärare och förskollärare som behöver göra mindre kompletteringar för att bli behöriga möjlighet att studera med bibehållen lön. Ett annat förslag är att genom samarbete med universitetet anordna sommarskola med hjälp av lärarstudenter.

I vård- och omsorgsnämnden vill Moderaterna upprätta en budgetpost där enheter ska kunna ansöka om förstärkningar inom demensvården.

Avsteg från Kvartettens förslag är större avsättning till det lokala näringslivet, att forskningsfonden inte får några pengar och att M överför ett något lägre belopp till kommande år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!