"Jag vill berätta att jag ställer upp i moderaternas provval till riksdagen – med fötterna kvar i den kommunala myllan", skriver hon i ett mejl.
En förklaring till att hon landat i det beslutet är att hon känt att hon som kommunpolitiker inte fått gehör uppåt för de problem hon möter i sin vardag.
– Jag har en drivkraft både för kommunala och rikspolitiska frågor. Kommunen och rikspolitiken hänger väldigt tätt samman. Jag tror att Östergötland skulle behöva ha en riksdagsledamot som har stark koppling till den kommunalpolitiska agendan, säger Sophia Jarl.
– Både skolan och välfärden kräver en del rikspolitiska beslut som jag tycker att vi skulle behöva ta.
29 kandidater i Östergötland slåss om att komma in i riksdagen. Efter provval i september beslutar en nomineringsstämma i oktober hur riksdagslistan ska se ut.
– Jag är seriös med en kandidatur till riksdagen, men ödmjuk inför att det är en väldigt lång resa. Det här är ju ett provval nu bara, en inledning på en väldigt lång process.
Av de 29 kandidaterna kommer sex från Norrköping. En av dem är Andreas Norlén som redan sitter i riksdagen. På frågan om det skulle kunna vara två riksdagsledamöter från Norrköping svarar Jarl att hon hoppas att stämman inte tittar allt för mycket på det geografiska området, utan också tittar på bredd i den politiska agendan.
Vad betyder det här för valrörelsen? Släpper du att vilja bli kommunalråd?
– Jag har en fortsatt stark drivkraft, sedan är jag ödmjuk inför vilken plats väljarna vill att jag ska vara på. Jag vill fortsätta driva moderat politik och jag kan göra det i rikspolitiken och jag kan göra det som fortsatt förtroendevald i kommunen.
Även om hon skulle stå på riksdagslistan kommer hon att bidra starkt till att Norrköping ska bli en moderatledd kommun, säger hon.
I riksdagen vill Sophia Jarl driva frågor som att jobben måste bli fler, att de som står långt från arbetsmarknaden måste få en möjlighet att komma in, och att återförstatliga skolan. Hon vill att M ska bli det stora statsbärande partiet igen.
– Jag tror att det är viktigt att vi börjar lyssna på vad väljarna har för vardagsproblem och möter upp dem med åtgärder, som vi har gjort tidigare. Vi måste hitta en politisk agenda som tilltalar folk, i det här usla opinionsläget som vi har försatt oss i i dag.
I väljarundersökningar lyfts skolan, sjukvården och jobben som de viktigaste frågorna, medan M nationellt fokuserat på försvaret, polisen och säkerhet, säger Jarl.
susanna.beskow.norgren@folkbladet.se
011-200 449