– Det är klart att det är ett allvarligt läge. Det är ingen tvekan om att det här är ett underskott som har uppstått för att man inte tidigare gjort anpassningar som har varit nödvändiga att göra, säger Sophia Jarl om nämndens underskott på 45 miljoner.
– Det är framför allt kopplat till lokaler. Vi ser att under att antal år har fler barn, ungdomar och föräldrar valt friskolor. Det har också gjort att kommunen har haft färre elever i sitt system, men inte anpassat sig efter den verkligheten.
– Min förhoppning är att utbildningsnämnden under maj eller början på juni ska kunna ha ett färdigt förslag på hur de kan minska sina lokalkostnader.
Då kommunstyrelsen ansvar för lokalkostnaderna är tanken att göra anpassningarna i junibudgeten inför 2024.
Skolåret löper över 2023/2024. Jarl ser att vore bra om lokalanpassningarna kunde börja redan till hösten, om det är så att man kommer fram till en tajtare organisation där ett antal lokaler ska avyttras och verksamhet flyttas, så det inte sker mitt i läsåret.
Jarl har bjudit in utbildningsnämnden till kommunstyrelsen den 25 april.
– Det har jag gjort för vi pratar om olika siffror. Det har kommit nya befolkningsprognoser och jag ser i deras äskanden bland annat på investeringssidan att de utgått från de gamla. Vad man anger för behov till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige är baserat på det gamla befolkningsutvecklingsmaterialet.
– Nu har vi en ny diskussion utifrån de nya siffrorna och då är det bra att vi har samma bild allihopa.