Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Jan kan Urban Exploration

Någon gång i mitten av 2000-talet, då fler och fler kopplade upp sig mot Internet via bredband, spred sig intresset för övergivna platser som en löpeld. Idag är Urban Exploration, förkortat UE, närmast en folkrörelse.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / SCANPIX

Norrköping2011-05-06 03:00

UE är en subkultur där utövarna utforskar platser som har lämnats åt sitt öde - det kan vara gamla industrier, bostadsområden, militäranläggningar och så vidare. Jan Jörnmark är docent i ekonomisk historia, men han har dessutom skrivit två böcker om övergivna platser, driver Sveriges största Internetforum för UE och på hans hemsida finns hundratals övergivna platser dokumenterade.

- Jag såg sådana amerikanska Urban Exploration-siter på Internet. Och eftersom jag jobbade med samtidsomvandling, industriell omvandling under 70-, 80- och 90-talet - jag är ju ekonom egentligen och docent i ekonomisk historia - var det ju jättefascinerande att se de här amerikanska siterna, det var som att se det jag höll på att jobba med.

Rivna sevärdheter
Östergötland har tidigare erbjudit några riktiga bomber bland övergivna platser, som Jan Jörnmark uttycker det. Nu är dock både fabriken i Gusum och badhuset i Finspång - Östergötlands verkliga sevärdheter - rivna. Emellertid kunde de aldrig mäta sig med Jan Jörnmarks favoritplats, Detroit.

- Helhetsmässigt finns det ingenting som går upp mot Detroit. En stad som hade två miljoner invånare för 50-60 år sedan och som idag är nere på 1750000, och som då på den tiden, för 50-60 år sedan, var en av de rikaste städerna är idag utfattig. En sådan stad är en sådan massiv helhetsupplevelse. I Detroit ser man övergivna katedraler, övergivna skyskrapor, övergivna synagogor, övergivna bostadsområden - Detroit är centrum för det vi håller på med.

Koll på fötterna
Jan Jörnmark berättar att det är oerhört viktigt att vara medveten om vilka risker som finns och vad man bör tänka på innan man börjar med UE.

- Det är väldigt viktigt, när du gör vad som helst, att du tänker på din egen säkerhet. Man ska betänka att det är en helt annan ekologi på sådana här platser. Jag brukar ge exemplet när vi var i Baltikum, jag och mina två vänner. Vi var i Estland för första gången. Vi hade varit på hur många ställen som helst innan och vi var jätteerfarna. Vi kom till Estland och det tog 20 jävla minuter innan Jakob bröt ryggen.

Jakob hade ramlat ner i en avloppsbrunn utan brunnslock och krossat en ryggkota, han hade dock tur i oturen och blev inte förlamad. Jan Jörnmark understryker hur otroligt viktigt det är att ha koll på var man sätter fötterna.

- Dessa ställen har en helt annan ekologi: de saknar golv ibland, de saknar lock, de saknar tak. Det måste man tänka på.

Solidaritet och lojalitet
Vidare förklarar Jan Jörnmark att många av de som utövar UE är medlemmar av ett community. Nätverket är inte organiserat med styrelser och ordföranden, utan hålls samman med hjälp av solidaritet och lojalitet. Ingen gör sig märkvärdigare än någon annan och att hjälpa varandra är självklart. Jan Jörnmark menar att det är mycket viktigt att respektera communityt.

- Du kan ju komma till Småland och hitta platser genom dina vänner som du inte skulle hitta annars, samma i Detroit. Men det innebär också att man får tänka på att vara schysst själv om man är en del av det här; inte gå omkring och tjuvhålla på sina bästa ställen när man själv har blivit visad ställen av någon annan.

Platser som inte finns
Att besöka en övergiven plats är inte bara en häftig upplevelse, utan är också något av en historielektion.

- Där tog tiden slut 1970, 1990 eller 2004 eller vad fan det kan vara. Då var det någon som gick från det där kontoret eller det där hotellet eller den där industrin - sen hände aldrig något mer. Det är platser som egentligen inte finns i vårt samhälle. Känslan av tidsresa och att det här är något som inte borde finnas är det som tilltalar. Kicken man får av att besöka en övergiven plats jämnställer Jan Jörnmark med den man får av bergsklättring:

- Det är nästan som att komma upp på toppen av K2, säger han och skrattar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om