Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Jämför - och spar pengar

NORRKÖPING
Fler jämförpriser införs i handeln till den 1 april. Trots olika förpackningsstorlekar ska konsumenterna lätt kunna jämföra priser.
- Är det till nytta för kunderna så är det bra, säger Thomas Lindström, butikschef, Ica Kvantum i Hageby.

Henrik Johanson ansvarar för frukt- och grönt på Coop. För avocado, grapefrukt och kiwi anges i dag styckepris, men ganska snart får kunden även information om kilopris.
FOTO: ANITA KJELLBERG

Henrik Johanson ansvarar för frukt- och grönt på Coop. För avocado, grapefrukt och kiwi anges i dag styckepris, men ganska snart får kunden även information om kilopris. FOTO: ANITA KJELLBERG

Foto:

Norrköping2002-01-09 00:00
Flera nya mått införs nu inom dagligvaruhandeln. Förutom pris per kilo kommer vi till exempel att se pris per dos, pris per tvätt och pris per meter.
Konsumentverket har kommit överens med handeln om att de nya jämförpriserna ska vara införda den 1 april. Men överenskommelsen trädde i kraft redan den 1 december.
- Tiotusentals varor ska märkas om och julhandeln kom emellan. Dessutom behöver butikerna i vissa fall få nya uppgifter från sina leverantörer, säger Weikko Skoog på Konsumentverket.
Ica, KF, Axfood, Bergendahls och Livsmedelshandlareförbundet har tillsammans med Konsumentverket beslutat om gemensamma mått för varje enskild vara.
- Ambitionen att göra det enklare för konsumenterna att jämföra priser är bra. Men ibland blir det lite opraktiskt med de nya priserna. Varor har ju också olika kvalité, säger Kenneth Nilsson, chef för Coop i Ingelsta.

<b>Ägg och blöjor</b>
Frukter som säljs för styckpris, till exempel avocado och kiwi, förses även med kilopris. Livsmedel och annat som säljs i förpackningar med portionerade varor, som till exempel tepåsar, ägg och blöjor får också ett jämförpris per styck. Men ett tvåpack med tvål får däremot jämförpriset uttryckt i kronor per kilo.

<b>Gemensam märkning</b>
- Det är viktigt att alla gör lika. Det mesta är ju väldigt enkelt, jämförpriset blir per kilo eller liter. Men för vissa varor har det varit svårt att besluta om ett gemensamt mått, säger Weikko Skoog.
Glass är exempel på en vara som var svår eftersom mängden kan anges både i kilo och liter. Men parterna kom överens om att glassens jämförpris ska anges i kronor per liter.
Även såpan har gett huvudbry. Tvättmedel och diskmedel får ett pris per tvätt, som går att räkna ut med tillverkarens doseringsangivelser. Därför hade det varit konsekvent att även ange såpans jämförpris per dos.
- Men av såpan tar man "en kläm" och därför fick det i stället bli pris per liter. Det har varit en del sådant här finlir, säger Weikko Skoog.

<b>Nationella regler</b>
Bakgrunden till de nya jämförpriserna är ett nytt EU-direktiv. Men bestämmelserna om prismärkningen är nationella eftersom konsumtionsmönstren skiljer sig åt i olika länder. I Sverige är det till exempel inte lika vanligt att köpa olivolja på en 5-litersdunk, som det är i Sydeuropa.
Man resonerar också olika i olika länder. I Sverige anges toalettpapperspriset i pris per kilo, eftersom papperet kan vara olika tunt och ha flera lager. Men i Norge blir måttet pris per 100 meter, enligt Weikko Skoog.
Varken Thomas Lindström eller Kenneth Nilsson tror att deras butiker får några problem med att hinna med prismärkningen före deadline.
Det blir dock inte jämförpriser på allt. Undantagna är varor där jämförpris saknar betydelse eller blir förvirrande för konsumenten. Parfym och läppstift är exempel på varor som inte får något jämförpris eftersom priset inte är det som huvudsakligen avgör köpet.
Handlarna behöver inte heller ange jämförpris på örter i kruka, grönsaker med blasten kvar, färdigmat och förpackningar som innehåller mindre än 50 gram eller 50 milliliter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om