Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Jag vågar inte ens gå hem"

Deniz Tütüncü, 24, från Norrköping arbetar i Bryssel – i EU-kvarteren ett stenkast från tunnelbanestationen Maelbeek där en av explosionerna skedde.
Men hon är i säkerhet på Svenska representationen.
– Jag stannar här. Jag vågar inte ens gå hem, säger hon.

Vänsterpartisten Deniz Tütüncü (till vänster) här tillsammans med partikollegan Annika Kaiser.

Vänsterpartisten Deniz Tütüncü (till vänster) här tillsammans med partikollegan Annika Kaiser.

Foto: Joakim Blomqvist

Norrköping2016-03-22 11:08

När Folkbladet når Deniz Tütüncü är hon på den svenska representationen, regeringskansliets förlängda arm i Bryssel och Sveriges största utlandsmyndighet.

– Jag kom hit för ett justitiefrukost-möte. Men jag såg på Twitter att det hade varit en explosion på flygplatsen, berättar hon.

– Min första spontana tanke var: "Vem gör ett bombattentat en tisdag? Då är inga EU-ledamöter ute och reser."

I nästa stund slogs hon av att Malin Björk, EU-parlamentarikern som hon arbetar med, kom hem från en FN-konferens i New York på morgonen.

– När jag ringde henne fick jag veta att hon på plats vid tullen och att det smällde ovanför hennes huvud. Men hon och hennes fru lyckades ta sig in i en taxi och ta sig hem säkert, säger Deniz Tütüncü.

Läs mer: Minst 30 döda.

En stund senare kom rapporter om nya attentat vid tunnelbanestationerna Maelbeek och Schuman, som ligger alldeles intill EU-kvarteren, där uppgifter kommit om 15 personer dödats och 55 skadats.

– Stationerna ligger precis där jag jobbar. Det är precis i området där vi är.

Belgiens säkerhetsnivå har höjts, alla möten ställs in och transporterna ligger just nu nere. Närmast efter vårt samtal ska Deniz Tütüncü ringa till sina närmaste anhöriga, men sedan tänker hon att vara kvar på svenska representationen.

– Jag stannar kvar på representationen ett tag. Jag går inte tillbaka till jobbet. Just nu vågar jag inte ens gå hem.

– Det känns tryggt att vara här på representationen. Man har stöd här, men många av eleverna är väldigt upprivna.

Deniz Tütüncü är vänsterpartistisk politiker och har jobbat i Bryssel för parlamentarikern Malin Björk (V) sedan i somras.

– Jag var här i november under "Brussels lockdown", precis efter Parisattackerna, när allt låg nere. Men det här är en annan grej, när det händer precis i EP-området.

Läs mer: Hans vänner berättade om gråtandes människor.

Hur har stämningen varit i Bryssel?

– Det var stundtals hårdnad stämning, med hög militär närvaro på gatorna, och färre som dricker öl på barerna. Det lugnade sig lite kring jul, men jag misstänker att det kommer tillbaka nu.

Hur kommer det här att påverka dig i din vardag?

– Man måste återgå till sitt vanliga liv. Jobbar man inom EU-parlamentet, så inser man att sådant här kan hända. Det är ett mål för dem som inte gillar etablissemanget. Jag tänker att det som nu skett kan vara en hämndaktion efter att belgisk polis grep Salah Abdeslam förra veckan.

Totalt bor omkring 6 000 svenskar i Belgien. Svenska kyrkan i Bryssel ligger knappt en kilometer från tunnelbanestationen där det andra attentatet inträffade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om