Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Jag tror det lugnar ner sig"

Oroligheterna efter att valresultatet presenterades i Kenya ser ut att trappas upp.  - Det är så synd att det blev så här. Alla har varit så intresserade och engagerade i valkampanjen, säger Björn Jönsson, Norrköpingsbo och biståndsarbetare vid Kooperativ Utan Gränser i Kenya.  Nästa lördag återvänder han till sin arbetsplats i Nairobi.

- Det är så trist att det blev så här när det såg ut att gå så bra och allt gått så lugnt till, säger Björn Jönsson över julen hemma hos familjen i Norrköping. Nästa lördag återvänder han till sin bostad och sitt arbete i Nairobi.

- Det är så trist att det blev så här när det såg ut att gå så bra och allt gått så lugnt till, säger Björn Jönsson över julen hemma hos familjen i Norrköping. Nästa lördag återvänder han till sin bostad och sitt arbete i Nairobi.

Foto: Titti Olovsson

NORRKÖPING2008-01-02 03:00
Den 27 december var det valdag i Kenya. Av de 14 miljoner valberättigade deltog drygt 10 miljoner. - Det är otroligt, det är ett steg framåt att så många deltog, säger Björn Jönsson, men han hade redan före valet uppmärksammat att många var intresserade. Valkampanjen präglades av ett stort allmänintresse. - Det var en lugn men intensiv valkampanj, även valet gick lugnt till så därför är den här utvecklingen så överraskande, förklarar han. Sedan ett och ett halvt år tillbaka bor och arbetar Björn Jönsson i Nairobi i Kenya. Genom Kooperativ Utan Gränser arbetar han med bönderna i området. - Det är en så kallad hjälp till självhjälp. Vi arbetar bland annat med att lära bönderna att samarbeta och specialisera sig på produkter för att de ska kunna tjäna pengar på sitt jordbruk, förklarar han. Det stora problemet för bönderna där är ofta att de bara producerar råvaror för självhushåll. - Det är i så liten skala att de aldrig når ut till marknaden där de kan tjäna de pengar som behövs till hushållet och skolpengen, berättar Björn. Måste acceptera
Han är hemma hos sin familj i Norrköping över julen. Lämnade Kenya den 20 december och återvänder den 12 januari igen. Oroligheterna efter valet ser han inte som något problem för hans del. - Nej, jag tror att det kommer att lugna ner sig. Bara de politiska ledarna tar sitt ansvar. Antingen att de accepterar valresultatet som det är nu eller att man räknar om och accepterar det då, säger han. Det är bland annat den fattiga delen av befolkningen som gjort uppror efter att den kandidat, Raila Odinga, som mer stått på deras sida förlorat valet efter rösträkningen. Många kritiska röster bland annat från EU och valobservatörer har höjts över valresultatet och till hur rösträkningen har gått till. - Hade det inte verkat vara något fusk så hade inte jag varit förvånad att det blev den sittande presidenten Kibaki som vann valet. Det var så jämnt mellan honom och Raila Odinga i oppositionspartiet. Finns inte mat
Under sin tid i Norrköping har Björn Jönsson följt valet och flera gånger varit i kontakt med vänner och bekanta som är kvar i Kenya. - De har berättat att det inte finns någon mat att köpa eftersom alla affärer är stängda av rädsla för plundring, säger Björn och förklarar enkelt att det bara är att vänta. På en satelitbild visar han Nairobi och det stora slumormrådet Kibera där 800 000 personer bor. - En stor del av befolkningen lever på fattigdomsnivå. Många tjänar knappt en dollar per dag, säger han och förklarar att skillnaderna mellan fattig och rik är enorm. Under oroligheterna i Kenya har 100-tals människor dödats och 10 000-tals uppges vara på flykt. Att någon av Björns vänner skulle ha kommit till ska är han inte orolig över. - De som är förnuftiga stannar hemma inomhus, förklarar han och berättar att polisen i Kenya tidigare inte tvekat att ta till vapen. - De är tuffa och skjuter folk. Träffar de till exempel på någon som stjäl så skjuter de, berättar han. Polisen och militären rapporterades i går bevaka staden Nairobi.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om