I tisdags gav regeringen och FHM nya direktiv efter att ha sett en ökande smittspridning av covidvarianten Omikron i samhället. Sverige har ännu så länge låga nivåer av smittan i ett europeiskt perspektiv men man förväntar sig stigande sjuktal och ökad påfrestning på vården de närmaste veckorna.
Karin Midner från Åby tar regeringens nya rekommendationer om att använda munskydd i kollektivtrafiken på stort allvar. I formuleringen från Folkhälsomyndigheten nämns användandet "vid trängsel", vilket ju naturligtvis kan tolkas olika från person från person.
Hon stod utrustad med skydd för munnen när hon äntrade Östgötatrafikens busslinje mellan Norrköping och Linköping på morgonen.
– Nu var bussen till Linköping ungefär halvfull och jag blev förvånad över att inte fler använde munskydd. Jag såg bara en kille som hade ett. Jag trodde det skulle se annorlunda ut och blev arg. Det är dålig stil.
Karin behöver inte ta bussen till jobbet varje dag, hon kan jobba hemifrån ibland enligt överenskommelse, men vill ändå jobba på plats de flesta dagarna. Inte minst eftersom det finns ett socialt behov efter att ha jobbat hemma under en lång tid under pandemin och vissa arbetsuppgifter fungerar mycket bättre på plats.
Hon följde de nya direktiven från regeringen under tisdagens presskonferens från Stockholm och tycker det är bra att man tidigt och tydligt har en plan för hur vi ska förhålla oss till den ökande smittspridningen i samhället.
– Jag tar på mig munskyddet, även om det inte är så roligt, och förutsätter att andra gör likadant. Oavsett vad man har för uppfattning om skyddet så ska man lyda rekommendationerna, anser Karin Midner.
Som känner sig otrygg i en miljö där personer sitter oskyddade och hostar rakt ut i luften.
– Jag skyddar ju andra med mitt munskydd. Rekommendationerna bygger på kollektivt ansvar, det är därför jag blir arg när det ser ut så här.
Karin Midner hoppas på snar bättring i kollektivtrafiken.
– Kanske hann dom inte skaffa ett munskydd? Men tittar man på hur julhandeln ser ut så känns det lite som att folk börjar bli slappa igen.
Hur ser du på utvecklingen av smittan?
– Jag försöker att ha en neutral hållning och undvika katastroftankar. Jag hoppas att vi kan hålla smittan på en låg nivå så vi slipper de tuffa åtgärder som vi hade när de var som värst, avslutar slutar Karin Midner.