Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Jag ligger pyrt till nu"

Tågpersonalen bränner ut sig när tågkaoset sätter igång. Att vara ansiktet utåt när tågen är inställda eller täcka upp för bristande resurser skapar sjukfrånvaro och ohälsa.

Foto: Titti Olovsson

norrköping2010-12-04 03:00
Klockan 13.22 rullar Östgötapendeln in på Norrköpings tågstation - två minuter sen. Den tidigare avgången var inställd och resenärerna trampar otåligt på perrongen. Lokföraren K. O Pettersson småspringer från förarhytten på ena sidan av tåget till den andra.- Jag ligger pyrt till med tiden. Ett tåg blev inställt och vi skulle redan ha åkt, säger han och kränger på sig jackan samtidigt som han trycker av telefonen som ringer.Tågvärden baxar ut en ramp för att hjälpa en rullstolsbunden upp på tåget - något som ytterligare drar ut på tiden.- Vi gör allt vi kan för att få det här att funka. Vi spelar med väldigt knappa marginaler och täcker upp där det saknas resurser. Det handlar om yrkesstolthet, man vill göra ett bra jobb, säger K. O Pettersson som har arbetat som lokförare i 15 år.Försämrade villkor
Enligt honom har tågpersonalens arbetsvillkor försämrats de senaste åren. Något som även Seko - facket för Service och Kommunikation - larmat om.- De senaste tio åren har det pågått en nedrustning. Man slimmar organisationerna, man tar bort fordonsreserver och drar ned på personalen. När det händer något utöver det vanliga - som ett vinterväder - så finns det inget att ta till. Lagret är redan tömt, säger Thomas Lindberg, ordförande för SJ:s tågpersonal på Seko i Östergötland."Konstant stress"
Enligt Thomas Lindberg lever tågpersonalen under konstant stress. De får ta emot glåpord och utskällningar från irriterade resenärer - eftersom det är de som är SJ:s och de andra tågbolagens ansikten utåt. - Många mår väldigt dåligt och vi ser ett ökat antal sjukskrivningar bland de anställda. När något händer med tågen - eller när det är förseningar - fungerar inte informationen. Personalen har inga direktnummer till SJ och kan inte informera resenärerna - istället blir de SJ:s slagpåse på plats, säger han.Drar ned på personal
SJ är ett av de flera tågbolag som kör passagerartrafik i Sverige idag. Enligt Thomas Lindberg arbetar de olika bolagen ungefär efter samma modell. De drar ned på ombordpersonal och förarreserver. Underhållet av tågen läggs ut på underentreprenörer och eftersätts därför att kontrakten upphandlas till underpriser. - Förutom att stambanan är överbelastad och att regeringen inte skjuter till tillräckligt med pengar till Trafikverket så att de kan rusta upp järnvägarna - så bidrar tågbolagens nedskärningspolitik till detta tågkaos, säger Thomas Lindberg."Ond cirkel"
Förseningarna på Östgötapendeln startade tidigt igår morse därför att Euromaint Rail - som sköter underhållet åt SJ - inte lagat ett tåg under natten. Det fick ställas in. Thomas Lindberg arbetade som tågvärd och var tvungen att möta resenärernas irritation.- Det här är en ond cirkel. SJ och tågbolagen struntar i både personal och resenärer. Regeringen prioriterar skattesänkningar istället för att satsa på infrastrukturen. Fortsätter de kommer Trafikverket läggas ut på entreprenad - då har vi en liknande situation som den de hade i England. Där kraschade allt. Det de gör nu är att strunta i att olja motorn - till slut måste hela motorn bytas ut, säger Thomas Lindberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om