"Jag gjorde bara mitt jobb"
Tack vare ett snabbt ingripande av badvakten Urban di Ponziano lever nioåriga Fathia Alslivani i dag. - När jag dök ner och hämtade upp henne andades hon inte, berättar han. Och pulsen var väldigt svag.
Nioåriga Fathia Alslivani låg livlös på fyra meters djup när badvakten Urban di Ponziano dök ner och hämtade upp henne. FOTO: ANITA KJELLBERG
Foto:
- Plötsligt larmade en pappa och berättade att det låg ett livlöst barn på botten av bassängen, berättar Urban di Ponziano. Men det var inte hans barn.
Fathia Alslivani låg på fyra meters djup i bassängen.
- När jag hämtat upp henne, satte jag genast igång med mun mot mun-metoden. Jag blåste fem gånger och då vaknade hon. Eftersom hon vaknade så snabbt kan hon inte ha legat länge på botten. Om någon legat länge krävs det hjärt- och lungräddning.
Även om Fathia Alslivani vaknade till var hon inte kontaktbar.
- Hon var i chocktillstånd. Och det var hennes mamma också.
Fathia Alslivani, som inte kan simma, lekte på trappstegen vid långsidan av bassängen och märkte inte att hon kom för långt ut. För varje trappsteg blir det djupare och djupare.
På Centralbadet finns det alltid minst två badvakter i tjänst samtidigt.
- Hade det inte funnits någon badvakt hade flickan dött, säger Urban di Ponziano.
´Katastrof´
Han har jobbat som badvakt i 25 år och är oroad över utvecklingen. De senaste åren har drunkningstillbuden över hela landet blivit allt fler.
- Sanningen är att det är katastrofalt. Tidigare hade vi samarbete med skolorna. Eleverna kom hit och fick simundervisning. Då kunde 100 procent av barnen simma. I dag är bara hälften simkunniga. Skolorna har inga pengar till simskola. Redan ett år efter att skolorna slutat med simskola ökade drunkningstillbuden med 20 procent.
Men skolan är fortfarande ansvarig för elevernas simkunnighet. Enligt den läroplan som kom 1994 ska barnen i slutet av femte klass kunna simma 200 meter på djupt vatten, varav 50 meter ryggsim, och veta hur de ska hjälpa någon som råkat i en nödsituation. En undersökning som Svenska Livräddningssällskapet gjort visar att bara sex av tio kommuner följer läroplanen vad gäller simning. När kommunerna har dålig ekonomi, väljs skolornas simundervisning bort.
- Föräldrarna får själva se till att deras barn lär sig simma, säger Urban di Ponziano. Och det är väl egentligen inget fel med det, men tyvärr har det gjort att simkunnighet blivit en klassfråga.
I söndags var Urban på sjukhuset och hälsade på Fathia Alslivani.
- Det kändes skönt att se att hon mådde bra, säger han.
När Folkbladet är på Centralbadet och pratar med Urban, kommer flera av hans kollegor fram och frågar hur han mår.
- Det känns okej. Jag går igenom händelsen och är glad att det gick så bra. Man kan aldrig i förväg veta exakt hur man kommer att reagera när en sådan här olycka inträffar.
Själv vill han tona ner sin insats. Hjälte vill han absolut inte kallas.
- Jag gjorde bara mitt jobb. Men visst är jag glad och tacksam att jag klarade av situationen.