Det var i söndags morse som Helfna Stenered upptäckte att hon hade kackerlackor i sin lägenhet.
– Jag öppnade dörren till skafferiet för att hämta lite socker och det kändes som att det var massor av kackerlackor, men det var kanske fem stycken, säger hon och berättar att hon då tog med sig sin hund och lämnade lägenheten.
– Det är äckligt. Jag går för mitt liv inte in i lägenheten förrän de har sanerat den.
Efter att ha lämnat lägenheten gick hon omkring hela dagen för att hitta någonstans att bo och till slut fick hon hjälp av affärsinnehavaren i området.
– Han hjälpte mig med mat och lät mig sova i hans källarförråd. Jag frågade inte ens. Det var han som erbjöd sig att hjälpa till. Han är jättetrevlig.
Helfna Stenered är kritisk till Hyresbostäders agerande gällande kackerlackorna.
– De sätter upp en massa lappar om allt möjligt, men de informerar inte om att det finns kackerlackor i lägenheterna, säger hon och menar att det bara finns en lösning på problemet.
– De måste tömma alla lägenheterna i hela huset och sanera hela vägen uppifrån och ända ner till källaren. Kackerlackorna finns överallt och gömmer sig bland annat i ventilationsutrymmena och då hjälper det inte att ta en lägenhet i taget, då kommer de tillbaka igen. Men det kostar väl för mycket, så det är väl därför de inte gör det.
Lars Löfgren, marknadschef på Hyresbostäder, håller inte med och menar att man gör vad man kan för att komma tillrätta med problemen och att någon hyresgäst skulle behöva ersättningsboende menar han inte är nödvändigt.
– En sanering tar några timmar, sedan kan man flytta in igen. Vi går in och sanerar kontinuerligt, men sedan kommer kackerlackorna tillbaka och det finns många olika skäl till det, men det är inte samma kackerlackor. Det kan till exempel vara kackerlackor som har följt med en väska när någon har varit på semester.
Hyresbostäder anlitar Anticimex för bekämpningen och enligt Lars Löfgren skulle det inte hjälpa att sanera alla lägenheterna på en gång.
– På Anticimex kallar de det för ett utnötningskrig. Man vet aldrig var de bor, det är inte självklart att de finns i ventilationen. De kan vara lite överallt. De kan följa med kläder och väskor som man tar med ut inför en sanering och sedan följa med in igen. Men visst är det ett problem och vi gör så mycket vi kan, för ingen vill ju ha dem där, säger Lars Löfgren.