- Vi måste kunna prata om det som om det vore fiskpinnar till middag, säger journalisten och författaren Hillevi Wahl, som själv har erfarenheter av att leva i en familj med missbruk.
Alla kan göra skillnad
Och det är många som vill prata om det. Det är en fullsatt lokal i förvaltningshuset Rosen under inspirationsdagen om att möta barn i familjer med missbruk och psykisk ohälsa. Deltagarna är alltifrån skolpersonal till Polisen. Och temat är att alla kan göra skillnad.
- Det finns fyra magiska ord, jag tror på dig, och de personer som har sagt det till mig har faktiskt förhindrat att jag gick under, säger Hillevi Wahl.
Skolan viktig plats
- Jag älskade skolan, för där var alla nyktra, säger Hillevi Wahl.
Det är inte svårt att förstå att just skolan, barnens arbetsplats, är en viktig arena för att fånga upp dessa barn.
- Det är på skolan barnen finns. Då måste vi in där. Så vi kan se. Det borde vara en socialsekreterare på varje skola. Så att den blir en person som eleverna känner till och kan gå till, säger Hillevi Wahl.
Norrköpings kommun arbetar med skolan i denna fråga, bland annat genom att stötta skolpersonal med olika verktyg.
- Vi stöttar lärare genom en tredagars ledarskapsutbildning. Grunden i utbildningen är att ha ett positivt förhållningssätt i den pedagogiska rollen, det vill säga att fokusera på det som är positivt. Ledarskapsutbildningen utgår ifrån ett allmänt plan, men vi jobbar också med barngrupper, Balder, som vänder sig till barn i familjer med missbruk, säger Petra Isaksson, samordnare för brotts- och drogprevention på Norrköpings kommun.
Samverkan avgörande
- Ibland kan jag få frågan varför inte socialen gjorde något. Men hur kan en person göra allt. Vi måste samarbeta, socialtjänsten, skolan, sjukvården, stödgrupper, ideella organisationer, kyrkan med flera. Det finns viktig specialkompetens hos alla aktörer, säger Hillevi Wahl.
Petra Isaksson från Norrköpings kommun håller med.
- Samverkan är ett nyckelord för att nå resultat i detta arbete. Jag tycker att frågan att ha en socialsekreterare på varje skola är en bra idé och jag ska ta upp det i mina nätverk, säger Petra Isaksson.