Ja till vård i privat regi
FINSPÅNG 85 procent av personalen inom närsjukvården säger ja till en privatisering. Det visar en enkät som ledningen gjort.- Eftersom vi som chefer drivit detta länge är vi väldigt nöjda med det stödet, säger verksamhetschefen Rolf Hässler.
Verksamhetschefen på närsjukvården i Finspång, Rolf Hässler, tackar personalen för att man så entydigt säger ja till en privatisering. Foto: Titti Olovsson
Foto:
- Trots den ovisshet som en annan drift medför är det ändå så många som tycker att det kan vara värt att gå mot det, säger han.
164 av de 169 ur personalen som fick enkäten har svarat. 85 procent av dessa svarade ja på frågan om de kunde tänka sig att jobba i ett personalägt bolag, medan 73 procent kunde tänka sig att bli delägare. Enkäten har endast gått ut till de som är fast anställda. Privatiseringen i det här fallet har inget med dagkirurgin att göra utan gäller enbart närsjukvården.
Rolf Hässler tros sig veta hur hans medarbetare resonerat för att komma fram till ett ställningstagande.
- Många tycker nog att det är en väl fungerande enhet men att den går att utveckla ytterligare och att det kan finnas fördelar med en lokal drift, säger han.
Tillgodose behov
Utvecklingssekreteraren Christina Larsson, som även sitter i ledningen, har varit ansvarig för enkätens genomförande. Hon är också väldigt nöjd att nu personalen så entydigt säger ja till en privatisering. Larsson tror att det finns större möjlighet att lokalt anpassa hälso- och sjukvård i privat regi i jämförelse med hur närsjukvården drivs idag.
- Behoven ser väldigt olika ut om man tar två ytterligheter som exempelvis Linköping och Finspång. Jag tror att vi har större möjligheter att tillgodose de behov som finns lokalt, för de skiljer sig åt. Det är svårare att göra det i en jättestor organisationen, säger hon.
Verksamhetschefen Rolf Hässler hoppas till slut även få med sig dem ur personalen som sagt nej. Trots att de utgör en relativt liten del vill Hässler "få med alla på tåget".
- Vi får fortsatt jobba med frågan och peka på de möjligheter som en annan driftform ger, säger han.
I slutet av mars tar landstingsstyrelsen upp frågan. Först därefter kan man sätta upp en tidsplan för när en eventuell privatisering kan inledas.
- Rent praktiskt måste vi formulera ett datum och det kommer vi att göra i förhandlingar med landstinget, säger Rolf Hässler.
Om det blir ett ja även från landstingsledningen hoppas Christina Larsson att det nya bolaget är igång senast vid årskiftet.
- Det finns ingen anledning att dra det i en långbänk, då är det bara att köra på, säger hon.