Investeringsutgiften för Johannisborgsledens bro över Motala ström ökar från 199 miljoner kronor till 304 miljoner, en merkostnad på 105 miljoner, om den ska vara öppningsbar. Också driftkostnaden ökar.
Alla partier i kommunstyrelsen utom Vänsterpartiet tyckte det var värt att lägga de 105 miljonerna för att få en öppningsbar bro.
– Vi gick på liggande förslag, att den ska vara öppningsbar. Det var bara Vänsterpartiet som hade en annan uppfattning, säger kommunstyrelsens ordförande Olle Vikmång (S).
– Det är två saker som är viktiga. Det ena är den kostnaden ligger redan i den beslutade investeringen, så det är inte 105 miljoner till, utan det ryms inom ramen för den investering som redan är beslutad. Det är viktigt att veta.
Även om man redan tagit höjd för kostnaden är det ett principiellt viktig beslut att sätta ned foten om att bron ska vara öppningsbar.
– Det är lite ödesmättat: det vi bestämmer oss för att göra nu låser möjligheterna för 80 till 100 år framåt. Livslängden på den typen av bro är väldigt lång. Det som fick oss att väga över är just det perspektivet. Vi vill inte utestänga möjligheterna att nyttja vattnet på ett bra sätt, säger Olle Vikmång och talar om näringsverksamhet, där man tänker sig större båtar som ligger vid kaj, med restauranger, vandrarhem eller hotell.
– Den typen av båtar som man ser i många städer som faktiskt nyttjar vattnet på ett bra sätt.
Alla nämnder ska se över ambitionsnivån i investeringar, men här väljer man den högre ambitionsnivån vad gäller bron.
– Vi ser ingen annan väg framåt än att det ska vara en öppningsbar bro. Vi kan inte bygga in staden genom att 2022 bestämma att en stad i den utvecklingsfas vi är i nu, vi bygger Ostlänk, vi bygger en stor stadsdel i Inre hamnen, vi kommer troligtvis att utveckla den södra delen av kajsidan också – där kan vi inte låsa in oss med en bro som inte går att öppna i framtiden, säger oppositionsrådet Sophia Jarl (M).
Nicklas Lundström, gruppledare för Vänsterpartiet, tycker att det är för mycket pengar att lägga för att höga segelbåtar ska kunna ta sig in.
– Vi har ju extremt stora investeringsbehov. Vi tror helt enkelt inte att det är en satsning som lönar sig att göra, säger Nicklas Lundström som även talar om ökade driftkostnader och köbildning.