Senast inom två år kommer den som har rätt till hemtjänst själv få välja om man vill att kommunen eller ett privat vård- och omsorgsföretag ska utföra tjänsten. Den som inte väljer själv får automatiskt kommunal hemtjänst. Det beslutades på kommunfullmäktige på måndagskvällen.
Nu får hälso- och sjukvårdsnämnden i uppdrag att utforma hur systemet ska fungera, upprätta krav och bestämmelser kring de företag som tänker engagera sig och trimma kommunens egen organisation för hemtjänsten.
Är den här reformen himmel eller helvete? Både och om man ska tro den hårda och den över tre timmar långa fullmäktigedebatten.
På ena sidan Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ som totalt sågade majoritetens förslag. På andra sidan Kvartetten med stöd från Moderaterna och Sverigedemokraterna som dock helst hade velat se an annan utformning av regelverket kring reformen. Miljöpartiet hamnade på mellanhand med sin önskan om återremiss för en miljökonsekvensutredning.
– Detta är en dag som jag har väntat på länge, en glädjens dag, sa Eva-Britt Sjöberg (KD) och menade att reformen kommer att gynna både de som utnyttjar hemtjänst och de nya företag som kan skapa alternativa arbetstillfällen.
– Det här är ingen valfrihet för våra äldre. Det är en valfrihet för företag att etablera sig där det är lukrativt, sa Mona Olsson (V).
Olsson och hennes partikollegor var särskilt ilskna på att Socialdemokraterna vänt på klacken från ett tidigare motstånd mot att införa LOV i Norrköping.
Hårdast var kritiken från Nicklas Lundström:
– Det är en privatisering som saknar stöd bland allmänheten och de som jobbar i verksamheten. Ett tydligt svek från Stjernkvist som människor kommer att minnas.