<I>Val 2002:</I> Uppåt för folkpartiet efter utspelet om invandrarna
NORRKÖPINGI Strömparken anordnade den samlade borgerliga oppositionen på lördagen en gemensam familjedag, en valupptakt där man ville lyfta fram samverkan inom borgerligheten. Samtidigt gladde sig folkpartisterna över att det går uppåt för det egna partiet, efter att partiledare Leijonborg dragit igång en debatt om invandrarfrågor.- Väljarna är otroligt rörliga. Många bestämmer sig sista veckan. Vad som helst kan hända. Den lokala valrörelsen är viktig, sa EU-parlamentarikern Gunilla Carlsson (m).
Wow! sa landstingspolitikern Gunnar Asserhed från folkpartiet när han hörde senaste opinionssiffran för det egna partiet: 7,9. Folkpartiet som förut varit nära att åka ur riksdagen har vunnit röster på att partiledare Leijonborg tagit debatt om integrationspolitiken och föreslagit språktest vid medborgarskap. FOTO: JANNE FORSBY
Foto:
- Tanken är att demonstrera en sammanhållning, att vi har en mycket stor sammanhållning i kommunen och är beredda att ta över styret, sa Gunnar Asserhed, landstingspolitiker från folkpartiet. Få kommuner har en så bra borgerlig sammanhållning som den här.
Familjedagen med hoppborg, dragspelsmusik och appeller från politikerna var glest besökt i högsommarvärmen på lördagen.
- Människor är ute på sina sommarnöjen, sa Gunnar Asserhed som dock kunde glädja sig över nya stigande opinionssiffror för det egna partiet.
Förklaringen är troligen partiledare Leijonborgs utspel i integrationsfrågor, bland annat kravet på språktest för att få svenskt medborgarskap. Det är bara det liberala folkpartiet som kan ta den diskussionen utan att misstänkas för att vara främlingsfientligt, menar Gunnar Asserhed. Integrationspolitik är också moderaten, polisen och kommunfullmäktigekandidaten Redar Baskins hjärtefråga, som han bygger sin personvalskampanj på.
- Jag har försökt väcka debatt i Norrköping, säger han. Vi har pratat öppet om problemen.
- Folk säger att invandrarna är "för många", och att de är "lata" - det är de inte, långt därifrån. De som bryter upp från sina hemländer är starka, driftiga människor, säger Redar Baskin.
- Här i Sverige omyndigförklarar vi dem och genom bidragssystemet blir de passiva. Det behövs en nationell samling, en ny politik, över partigränserna.
<b>Utanförskap</b>
Han vill bryta utanförskapet och bidragsberoendet och minska kriminaliteten. Förklaringen till kriminaliteten är utanförskapet, menar han.
- Jag ser mycket allvarligt på det här. Det finns ett "vi och dom"-tänkande, säger Baskin.
- Jag är framför allt orolig för utvecklingen bland invandrarungdomar. De känner ett förakt för vårt samhälle, och tycker att det är mer ballt att sitta i fängelse än att plugga och arbeta.
- Vi måste börja gilla varandra. Våra barn går i samma skolor. Det är viktigt att bli en del av det svenska samhället, säger Redar Baskin.