IT-gymnasium för 90 elever
NORRKÖPINGÄnnu en gymnasieskola startar i Norrköping. Det är företaget Lärande i Östergötland AB, ägare och VD Jan Vikström, som begärt och fått tillstånd från Skolverket att starta friskola hösten 2003.
Ledningen för det nya IT-gymnasiet i Norrköping: Per Holmgren, projektledare, Jan Vikström, VD och ägare och Helene Thalinsson, pedagogiskt ansvarig. På bilden tillsammans med några av sina dataelever. FOTO: JANNE FORSBY
Foto:
- Vår inriktning är inte enbart att utbilda framtida dataexperter. Vi kommer att använda datorer i all undervisning på ett aktivt sätt. Att kunna använda datorn som verktyg är en tillgång inom nästan alla yrken i framtiden, säger Per Holmgren, projektledare.
Varje elev har under sina tre år tillgång till en egen bärbar dator. IT-gymnasiet planerar också att samarbeta med olika IT-företag som ska bistå skolan, bl a med arbetsplatsförlagd utbildning (ca 15 veckor).
Företaget bakom gymnasieplanerna sysslar idag bl a med uppdragsutbildning för Norrköpings kommun och länsarbetsnämnden.
Företaget håller idag till i Gamla lasarettet vid Södra Promenaden. Det är där man tänkt ha IT-gymnasiet.
IT-gymnasiet bygger på det s k el-programmet i gymnasieskolan men ska inrikta sig på data med tyngdpunkt på datorteknik, nätverk och programmering.
Eleverna ska också ha möjlighet till en mer högskoleinriktad variant.
<b>90 elever</b>
IT-gymnasiet räknar med att ta emot 90 elever per årskurs.
Just elevantalet är det som Norrköpings kommun (och Finspång) haft synpunkter på i sitt yttrande över ansökan.
- Vi var lite oroliga för att det skulle bli för många platser i förhållande till antalet sökande eftersom vi har en utbildning på Ebersteinskas elprogram med datainriktning, säger Soghra Bahmani, ordförande i gymnasienämnden.
Tidigare fanns också en ansökan om ett annan frigymnasium, Infokomp, som dock inte kommer igång i Norrköping.
- Vi har annars bara goda erfarenheter av det här företaget och jag tror säkert att det blir en bra verksamhet. Vi får väl diskutera med dem och se hur de utvecklar sig, säger Soghra Bahmani.
Ekonomiskt sett ser hon inte nyetableringen som något problem.
- Inte med de regler som nu gäller för bidragen.
- Möjligen skulle det kunna bli negativa följder om vi inte kan fullfölja de utbildningar vi investerat i.
<b>Komplement</b>
Per Holmgren, projektledare förr det nya IT-gymnasiet, ser inte den nya skolan som någon konkurrent till den kommunala gymnasieskolan.
- Vi ser det snarast som ett komplement och vill ha ett bra samarbete även med den kommunala skolan.
- De diskussioner vi haft hittills med kommunen och andra skolor har varit mycket positiva, säger Per Holmgren.
Nu gäller det för det nya IT-gymnasiet att marknadsföra sig bland Norrköpings niondeklassare. Före 1 februari ska de söka gymnasieutbildning.
- Det kanske inte blir fullt från första dagen men vi är övertygade om att elevunderlaget finns. Det visar den undersökning vi gjort genom att fråga eleverna, säger Per Holmgren.
<b>Fyra frigymnasier</b>
Ägare till Lärande i Östergötland AB är Jan Vikström, företagets verkställande direktör. Han har ett förflutet inom trafikskoleutbildning och annan vuxenutbildning inom bl a Kunskapslyftet.
Norrköping har sedan tidigare fyra frigymnasier:
Kunskapsgymnasiet, John Bauer, Proteam och Waldorf.
Kersons Utbildningar (Norrköpingsföretag) har också fått klartecken från Skolverket om att starta gymnasieutbildning i Norrköping och Finspång (i samarbete med Bergska skolan) nästa år.