Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

<I>Skärblacka runt:</I> Iskris för dörren i Skärblacka

SKÄRBLACKA
Nu står krisen för dörren för Skärblacka IF. Man står utan fungerande ismaskin och säsongen närmar sig med stormsteg. Samtidigt har kontakterna med kommunen angående ekonomisk hjälp gått i stå. Vi berättar också om Hagneryds hundpensionat nära Glans strand som för ett år sedan bytte ägare.

Ismaskinen har tidigare varit reservmaskin i Scandinavium. Nu står den trasig utanför isladan i Skärblacka. Förre ordföranden i Skärblacka IF, Finn Hansen är oroad.
FOTO: TITTI OLOVSSON

Ismaskinen har tidigare varit reservmaskin i Scandinavium. Nu står den trasig utanför isladan i Skärblacka. Förre ordföranden i Skärblacka IF, Finn Hansen är oroad. FOTO: TITTI OLOVSSON

Foto:

Norrköping2002-09-25 00:00
I oktober börjar serien för Skärblacka IF:s hockeylag. Men frågan är om det blir något seriespel. Den gasoldrivna ismaskinen började krångla i hydrauliken redan förra säsongen och nu är läget akut. Antingen måste den repareras för flera hundratusen kronor eller så måste en ny inhandlas.
Dessutom har man att åtgärda gasolaggregatet och sätta in ett gaslarm i isladan, sammanlagd kostnad cirka 100 000 kronor. På diverse håll i landet har det påvisats symptom som huvudvärk och illamående när gasoldrivna ismaskiner har använts.
Detta har berott på avgaserna från maskinerna. Det har utgått en rekommendation från Arbetarskyddsstyrelsen till alla kommuner och föreningar att byta från gasoldrivna till eldrivna. En eldriven begagnad ismaskin skulle kosta 656 000 kronor men den kostnaden ställer inte kommunen upp på.

<b>Katastrof</b>
Förre ordföranden i Skärblacka IF, Finn Hansen är djupt oroad.
- Skärblacka IF:s hockeylag har tränat i Stallet i Norrköping nu, får vi inte ordning på det här med ismaskinen kan vi inte starta i serien som börjar den 15 oktober, säger Finn Hansen. Vi har ju också haft mycket hög aktivitet på barn och ungdomssidan och mycket skolverksamhet också, nu vet vi inte hur det blir.
Finn Hansen skräder inte orden.
- Det vore en katastrof för ungdomen i Skärblacka om inte det här skulle gå vägen, menar han. Kommunen har sagt att man eventuellt ställer upp med 50 000 kronor per säsong men det räcker ju inte långt i den här situationen.
Finn Hansen visar en beräkning på driftskostnaden. En gasolmaskin kostar runt 30 000 per säsong, en eldriven skulle endast kosta 6 341 kronor.
- Kommunen vill att vi ska leasa en eldriven ismaskin i stället för att köpa men våra beräkningar visar att vi inte klarar ut dom kostnaderna.

<b>Ideella insatser</b>
Den 13 meter höga isladan står som ett monument över insatser som gjorts ideellt av klubbens medlemmar.
- Vi har kanske jobbat för hårt, klarat ut för mycket på egen hand, funderar Finn Hansen. Med tanke på hur många ungdomar som deltar i aktiviteterna i isladan så undrar jag vart dom ska ta vägen om det här inte går att reda ut. Man får inte tänka så kortsiktigt på det här, det kan betala sig för kommunen i längden med en satsning, säger han.
- Det ser mörkt ut men jag hoppas och tror att det ska ordna sig till sist, det måste det göra, avslutar Finn Hansen som vägrar ge upp hoppet.

<b>Hundpensionat</b>
Det har länge legat ett hundpensionat vid Hagnerydsvägen just utanför Skärblacka. Men nyligen har det bytt ägare. Sedan ett år drivs det av Nils Rösing.
- Mina föräldrar har drivit hundpensionat förut så det kändes naturligt att fortsätta med det, säger Nils Rösing. Han kommer ursprungligen från Motala, jobbade där på Electrolux men trivdes inte riktigt. Så dök det här med hundpensionatet upp och Nils Rösing slog till.
- Jag tycker om att jobba med djur, berättar Nils som precis har köpt sig en - katt!

<b>Dagishundar</b>
För dagen är det två hundar på pensionatet. De är dagishundar, labradoren Katja och golden retrievern Tarzan. De verkar trivas i sina utomhusboxar, var och en inredd med en liggplats och så mat och vattenskålar förstås.
Hagneryds hundpensionat kan ta emot 15 hundar och det finns både utomhus- och inomhusboxar. Hundarna rastas 4-5 gånger om dagen i de omgivande skogarna.
Huvudsäsongen är på sommaren, semestertiden, då det oftast är fullbelagt.
- Jag försöker göra det till en semester för hundarna också, säger Nils Rösing som hoppas på att få full beläggning även på vinterhalvåret när han blivit mer etablerad.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!