<I>Skärblacka runt</I> Vill ha förening att luta sig mot
SKÄRBLACKALöfstad slotts vänner ska bilda en egen förening. Det är personalen på slottet som tar första steget, men tanken är att föreningen ska fungera självständigt.Elin Bollman, Skärblackas Lucia i år, har ett stort engagemang i barn. Varje månad skickar hon 200 kronor av studiebidraget till sitt fadderbarn i Sudan.
Rustmästare Ari Salomon på Löfstad slott hoppas att en vänförening för slottet ska bildas i februari. FOTO: TITTI OLOVSSON
Foto: Fotograf saknas!
- Vi tar initiativet för att sätta igång, men meningen är att föreningen ska vara självgående. Personalen ska inte blanda sig i, säger Ari Solomon, rustmästare (förste vaktmästare) på Löfstad.
Han berättar att tankarna på en vänförening har funnits i ett par år. Syftet är att få stöd, både ekonomiskt och i verksamheten.
<b>Rekreation</b>
- Vi vill gärna levandegörande miljön och historien på olika sätt, säger han.
Löfstad slott är en av Norrköpings turistattraktioner. Enligt Ari har slottet cirka 100 000 besökare årligen. Alla besökare deltar inte i guidade visningar. För en del räcker det med att komma hit, promenera i parken och njuta av byggnader och monument.
- Därmed är detta också ett av Norrköpings rekreationsområden, säger Ari.
Löfstad slott har flera huvudmän. Själva fastigheten ägs av Emelie Pipers donationsfond, medan Östergötlands länsmuseum med säte i Linköping ansvarar för inventarier och drift.
<b>Privatpersoner</b>
Tidigare bestod verksamheten mest av guidade visningar rätt upp och ner. Numera strävar man efter att gestalta och levandegöra. Mest kända är väl spökvisningarna, men här finns också julvisningar, skolvisningar, skattjakter, konserter och föreläsningar.
- Vid många av dessa arrangemang skulle en vänförening kunna hjälpa till.
Slottet har också samarbete med Arbis och Östgötateatern.
När det gäller den blivande föreningen, så har slottets personal gjort vissa sonderingar.
-Vi vänder oss till privatpersoner och vi har hört oss för med en del, så vi vet att det finns ett intresse. Men vi som är anställda här kan inte bestämma att bilda en förening. Det vi gör är att bjuda in till ett möte, och om det finns intresse, kan mötet utmynna i att en förening bildas, säger Ari Solomon, som förstås hoppas att planerna blir till verklighet.
<b>Kandidat nr fem</b>
Det var kandidat nummer fem som blev Skärblackas Lucia. Elin Bollman är 16 år och bosatt i Skärblacka. Sina dagar tillbringar hon dock i Norrköping eftersom hon studerar på Thapperska skolan.
- Jag trivs i skolan, säger Elin, som redan som liten visste att hon ville jobba med barn.
Detta har hon hållit fast vid och planerna har konkretiserats:
- Jag vill studera till barnmorska eller barnsjuksköterska, säger hon.
<b>Fadderbarn</b>
Engagemanget i barn har lett till att hon sedan i juni har ett fadderbarn genom SOS barnbyar.
- Det är en två-årig pojke från Sudan, som hittades övergiven på gatan, berättar Elin.
Varje månad skickar hon 200 kronor till sitt fadderbarn. Just nu funderar hon på vad hon ska skicka som julklapp.
Vid sidan av skolan är det umgäne med vänner som hon ägnar sin tid åt. De flesta av tärnorna i Luciatåget är före detta skolkamrater. Det var också tack vare vänner som hon blev Lucia.
- Det var mina klasskamrater som övertalade mig att delta i uttagningen, berättar hon.
<b>Peps</b>
Redan på kröningsdagen hade Luciatåget sitt första framträdande, men det är förstås fredag som är den stora dagen. Äldreboenden och affärer får då besök. Från sju på morgonen till åtta på kvällen varar Lucias och tärnornas arbetsdag.
- Jag blev jätteglad över att bli Lucia, det är en mysig tradition, säger Elin.
På lördag kommer han tillbaka till Blacka efter ett år, reggaelegenden Peps Persson. Med sig har han Bosse Skoglund på trummor, Max Schultz på gitarr, Mikael Fahleryd på piano och Peter Martin på percussion.
Förband är det lokala Riddim Section och konserten ges i Folkets hus.