Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

<I>Skärblacka runt:</I> Vagnen åter efter hedersuppdraget

SKÄRBLACKA
Nu är den hemma i Skärkind igen, efter hedersuppdraget att forsla Astrid Lindgrens stoft till begravningen i Storkyrkan.
Blacka musiks nyrenoverade lokaler invigdes i förra veckan. På fredag ges den första offentliga konserten.
Sångsvanen har siktats vid Mårn.

Kyrkvaktmästare Nisse Svedin dammar av vagnen då och då. "Man får ta det varligt så inte färgen flagnar av."
FOTO: TITTI OLOVSSON

Kyrkvaktmästare Nisse Svedin dammar av vagnen då och då. "Man får ta det varligt så inte färgen flagnar av." FOTO: TITTI OLOVSSON

Foto:

Norrköping2002-03-20 00:00
Alla som såg något av tv-inslagen om Astrid Lindgrens begravningsceremoni, såg den speciella begravningsvagnen. På en gång högtidlig och vacker, dragen av hästar och krönt med ett ljust kors. Vagnen hör hemma i Skärkinds församling, och fungerade förr som begravningsvagn, framför allt för de besuttna, som hade hästar.
- Förra året användes den vid en begravning, men innan dess har den inte varit i bruk sedan 1948 eller kanske några år senare, berättar Nisse Svedin, vaktmästare i Skärkind kyrka.

<b>Tillbaka hem</b>
I torsdags kom vagnen hem igen till kyrkan, transporterad på lastbil, precis som när den hämtades. Vagnen har sin plats i ett rum i direkt anslutning till kyrkorummet.
- Före församlingshemmet byggdes användes rummet till möten och liknande, säger Nisse Svedin.
Nisse Svedin, liksom säkert också kyrkorådet och församlingsmedlemmar, tycker det är roligt att just deras vagn användes på Astrid Lindgrens begravning.
- Hon var en person som alla kände till, och tyckte om.

<b>Småländsk vagn</b>
Troligen är vagnen tillverkad i Småland och har köpts av Skärkinds församling, för att användas som likvagn. 1948 renoverades den av en målare i Bankekind, enligt de knapphändiga skrivna uppgifter som finns om vagnen.
- Det är synd att man inte tänker på att dokumentera bättre, men det gör ju inte vi nu för tiden heller, säger Nisse.
Han tror inte att det är omöjligt att vagnen kommer att användas igen.
- Nej, jag tror nog inte att kyrkorådet har något emot det. Förutsättningen är att man själv har hästar och kusk, annars går det inte.
Det var tävlingskusken Anders Eriksson som körde ekipaget vid begravningen.

<b>Ljudisolerat</b>
Det är inte mycket som hörs genom de dubbla dörrarna. Om man anstränger sig kan man uppfatta att det spelas musik därinne. Annat var det tidigare.
- Det har blivit mycket, mycket bättre nu, säger Robin Aaltonen.
Det som har blivit bättre är föreningen Blacka musiks lokaler. Renoveringen innebär mycket som är bra för verksamheten. Framförallt ljudisoleringen har blivit ett lyft. Tack var den kan flera musiklektioner pågå samtidigt, och musikhandledarnas teorilektioner kan fortgå ostörda. För även den som lever för musik, kan ju bli litet distraherad av blandningen reggae och hårdrock....

<b>Första konserten</b>
Ventilationen har förbättrats och det största rummet med scen har byggts ut med cirka 15 kvadratmeter. Så nu är det stort.
- På fredag ska vi ha den första offentliga konserten här, säger Magnus Axelsson från Blacka musik. Tidigare har vi bara kunnat ta in 20 personer. Det är för litet för att ta hit band, så då har det blivit mer internt.
Av brandsäkerhetsskäl får man inte ta in mer än 40 nu, men det är i alla fall tillräckligt för att bjuda in punkbandet Skumdum ända från Skellefteå. KFP från Finspång och det lokala Näsblod spelar också.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om