<I>Skärblacka runt:</I> Resan alla pratar om på skolan
SKÄRBLACKAMosstorpsskolans avslutningsresa har blivit en tradition. I år är det femte gången och intresset har ökat hela tiden.Det är sättningar i vägen mellan Skärblacka och Finspång. Nytt fyllnadsmaterial krävs.Biblioteket säljer just nu gamla böcker till vrakpris. En platskasse med böcker får man för tre tior.I söndags arrangerades ett Birgitta-program i Kimstad kyrka.
Några av de 278 elever som åker till Liseberg på avslutningen den 12 juni. En av de vuxna som följer med är Heléne Levin, fritidspedagog. FOTO: TITTI OLOVSSON
Foto:
Gröna Lund och Liseberg har varit resmålen, Liseberg har fått besök flest gånger. Dit går färden även i år.
- Resan blir av tack vare att så många företag sponsrar den, berättar fritidspedagog Heléne Levin, en av dem som organiserat resan.
Lions i Skärblacka har också bidragit, liksom Norrköpings Brottsförebyggande råd och 1982 års avgångsklass som firade jubileum i höstas. Dessutom bidrar föräldrar genom att delta på resan och hjälpa till me arbetet inför resan.
<b>Regler</b>
- När kommundelsnämnden fanns fick vi bidrag därifrån, men från barn- och ungdomsnämnden har vi inte hört något alls.
Resan kostar cirka 130 000 kronor, varje elev betalar 250 kronor. Självklart är resan drogfri och det finns mycket tydliga regler kring hur allt ska fungera.
- Vi har till exempel följebilar med oss och om någon skulle dricka alkohol blir vederbörande direkt hemkörd. Vi har ännu inte behövt använda oss av någon följebil.
36 vuxna deltar, skolpersonal föräldrar, fältsekreterare och diakon. Av alla högstadieelever är det cirka 70 som stannar hemma.
<b>Sättningar i vägen</b>
Det är sättningar på delar av vägen mellan Finspång och Skärblacka. Det är den delen av vägen som går nära Mårn det gäller.
Anläggningsarbetare håller just nu på att laga vägen, en körbana i taget. Det är på delar av den aktuella sträckan som det blivit sättningar.
- Vi byter material i vägbanan, förklarar anläggningsarbetarna Krister Hjertström och Jonas Lander.
Tredje man på vägen är åkare Ronny Pettersson, som forslar grus till platsen och forslar bort uppgrävt material.
Asfalten avlägsnas, grus och lera grävs bort och nytt grövre grus lägga dit i flera lager. Mellan varje lager plattas gruset till. Därefter asfalteras på nytt.
På fredag ska jobbet vara klart.
Krister, Jonas och Ronny efterlyser litet mer hänsyn från bilisterna som passerar, inte minst de som kör tunga fordon.
- De flesta kör alldeles för fort förbi, det är det träliga med jobbet. Vi gör ju det här för deras skull inte för att jäklas.
<b>Bokpåsar</b>
På biblioteket kan den lässugne just nu köpa en kasse med böcker för bara några tior. Biblioteket måste gallra för att få plats med nya volymer. Biblioteket brukar kontinuerligt sälja äldre böcker för en femma per bok, men sedan i måndags kör man en kampanj med kassvis försäljning.
- Det är olika genrer, men deckare och underhållning har vi inte gallrat ut än, men det kommer, säger bibliotekarie Carina Zandelin.
Hon berättar att det är svårt att gallra i bokbeståndet.
- Böcker som inte varit utlånade på flera år brukar vi ta bort, med undantag för klassiker och om boken bara finns här. Det är inte helt lätt att ta bort böcker, men vi måste gallra ut.
<b>Medeltida musik</b>
I söndags reste besökarna i Kimstad kyrka med fantasins hjälp till den helige Jakobs grav i Santiago de Compostella i Spanien. Det var musikgruppen Lirela som framförde texter av Anna-Lena Hertzberg och musik från medeltiden.
Texterna och musiken berättade om heliga Birgittas pilgrimsresa till graven 1341-1343. Det var under denna resa som Birgitta fick sin första uppenbarelse.
Gruppen Lirela, som har medlemmar från både Finspång och Norrköping, spelar på egenhändigt byggda instrument. En kort andakt avslutade kvällen.