<I>Skärblacka runt</I> Ovanliga dagismammor
SKÄRBLACKAEn nyanställd dagmamma, en dagmamma med 25 år i yrket och en före detta dagmamma.Dessa tre damer träffade Skärblacka runt-redaktionen i går på Snödroppen i Norsholm.Som bekant är det Birgittajubileum i år. I kväll inleder Kimstad församling en studiecirkel om denna remarkabla kvinna.Klockstapeln från Sandbygården i Norrköping har kommit på plats vid Munkebodagården.
F d dagmamman Anita Tjernström hälsar på sina gamla barn på Snödroppen i bland. Här med 3-årige Viktor. FOTO: TITTI OLOVSSON
Foto:
- För några år sedan var vi flera dagmammor i Norsholm, berättar Clary, men det behövdes inte så många längre.
Hon tror att det beror både på minskning av barnantalet, och att flera går på dagis. Från augusti och årets slut var Clary till och med den enda dagmamman i Norsholm.
- Sedan började Pernilla och det var roligt för mig, att få en kollega igen säger Clary.
Visserligen tr dagmammorna fortfarande emot barnen i sina egna hem, men där stannar de inte hela tiden. Omsorgsformen har utvecklats och förändrats jämfört med när Clary började. Numera samarbetar dagmammorna med varandra och med förskolan.
- Varje tisdagsförmiddag träffas vi på Snödroppen, berättar Pernilla och Clary. Det är roligt för barnen att träffas, det är roligt för oss att ha samarbete och det är viktigt för barnen att de känner oss båda. Vi hoppar in för varandra vid sjukdom och ledigheter.
<b>Hälsar på</b>
Om barnantalet blir för stort för en person, får man hjälp av daghemmet i Norsholm. Besök på dagis ingår också i dagmammornas och barnens schema varje vecka.
- Varje fredag hälsar vi på och är med på deras aktiviteter en stund.
Varje torsdag tar Clary och Pernilla med sina barn på en gemensam skogsdag.
- Det här är ett stimulerande jobb, säger Clary, man får själv bestämma sin arbetsdag tillsammans med barnen.
<b>Reform</b>
Pernilla berättar att hon velat bli dagmamma även tidigare, men då fanns det inga tjänster. När Anita Tjernström slutade i augusti och den nya förskolereformen trädde i kraft vid årsskiftet, blev det en plats för Pernilla.
Anita hade jobbat i 29 år när hon slutade och det verkar som om hon saknar sitt jobb. För när Folkbladet besöker Snödroppen, finns Anita också på plats. Hon hälsar på ibland på sitt gamla jobb. Och för flera av barnen är det ett välbekant knä att krypa upp i.
<b>Birgittastudier</b>
I år det som bekant Birgittajubileum. Det högtidlighålls både i Sverige och utomlands. Kimstad församling uppmärksammar 700-årsjubiléet med en studiecirkel. Den inleds i kväll i församlingshemmet med en föreläsning av journalist Maria Waxegård. "Så fann hon sin väg" är titeln på hennes föreläsning.
Göran Bardh som sitter i kyrkorådet har varit med och planerat Birgittastudierna, som arrangeras av församlingen och studieförbundet Sensus.
- Beroende på hur stort intresset är kan det bli en eller flera studiegrupper, säger han.
Det finns ett utkast till program, men Göran Bardh betonar att det finns möjligheter för deltagarna att påverka uppläggningen.
- Preliminärt har vi planerat att ha ytterligare en föreläsning, av lärare Dag Södling från Söderköping som ska prata om Birgitta, bondmora och helgon. Medeltida musik och ett besök på Birgittamuséet i Vadstena står på programmet. Studiematerial är en bok från Sensus.
Göran Bardh berättar att även den som inte är kyrkligt aktiv är välkommen att delta i cirkeln.
- Birgittas liv är en fantastisk historia. Alla som är intresserade av historia får utbyte av att läsa om henne.
<b>Stapel på plats</b>
Till sist noterar vi att Munkebodagården nu har fått sin klockstapel. I början av november var fundamentet gjutet och nu är hela stapeln på plats sedan en tid. Själva klockstapeln är inte nybyggd, utan har tidigare stått vid Sandbygården. När denna inte längre var kyrklig egendom, så monterades stapeln ned. Nu är den alltså återvunnen.