Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

<I>Skärblacka runt</I> Ny klockstapel, gammal tall och start för Lucia

SKÄRBLACKA
Nu ska det bli en kyrkklocka i Norsholm. Grunden till klockstapeln vid Munkebodagården har gjutits. Klockstapeln kommer från Sandbygården.
Utanför stugan Tallen finns en nyplanterad, näpen liten tall. Men ingen tror väl att den gamla, torra, döda tallen försvinner för det? Nej, just det ...
Landshövding Björn Eriksson ska kröna årets Lucia i Skärblacka. Kandidaterna ser ni här.

Luciakandidater. Högst upp på bilden står kandidat nummer 9) Johanna Henrysson. I mittraden: kandidat nummer 6) Maria Borg, 10) Sandra Davidsson, 7) Anna Hjalmarsson, 3) Sara Lindberg. Lägsta raden, sittande: kandidat nummer 5) Elin Bollman, 1) Caroline Olsén, 8) Sara Lindgren, 2) Johanna Karlsson. Längst fram sitter kandidat nummer 4) Sandra Sjögren.
FOTO: ATELJÉ BARBRO

Luciakandidater. Högst upp på bilden står kandidat nummer 9) Johanna Henrysson. I mittraden: kandidat nummer 6) Maria Borg, 10) Sandra Davidsson, 7) Anna Hjalmarsson, 3) Sara Lindberg. Lägsta raden, sittande: kandidat nummer 5) Elin Bollman, 1) Caroline Olsén, 8) Sara Lindgren, 2) Johanna Karlsson. Längst fram sitter kandidat nummer 4) Sandra Sjögren. FOTO: ATELJÉ BARBRO

Foto: Fotograf saknas!

Norrköping2002-11-06 00:00
Det var i mitten av 1990-talet som insamlingen till en klockstapel utanför församlingshemmet Munkebodagården startade. Nu har första steget tagits: fundamentet är gjutet. Klockstapeln som ska stå där finns också, fast nedmonterad.
Kyrkvärden och kyrkoråds-medlemmen Göran Bard i Kimstad känner till hela historien, även om han inte var med från början. Då var det egentligen inte en klockstapel man tänkte sig, utan en klocka på Munkebodagårdens tak. Men en stapel blev det.
- Insamlingen höll på i flera år och särskilt syföreningen var mycket aktiv, berättar Göran Bard.

<b>Lovade</b>
Så småningom avbröts insamlingen. Summan, som då uppgick till 35 000 kronor, övergick till kyrkans fastighetsförvaltning. Denna lovade i sin tur att se till att det en klockstapel kom upp vid Munkebodagården.
- Det har ju varit några turer, säger Göran Bard. Till sist blev det så att den klockstapel som funnits vid Sandbygården ska flyttas till Norsholm.
Sandbygården har tillhört kyrkan och när gården såldes på den öppna fastighetsmarknaden, ingick inte den klockstapel som stod vid gården.

<b>Invigning</b>
- Den monterades ner och nu kommer den till användning igen. Maskineriet finns i den, men elektroniken tillkommer.
Ett tips från Göran är att arbetet med själva stapeln kommer i gång i början av december. Ett annat bygge står på tur först. Montering, målning och installation av elektronik kan ta en eller två månader, tippar han.
På Munkebodagården brukar varje månad sammanlysas till gudstjänst för Kimstad och Skärkind församlingar. Någon gång i början av nästa år kan alltså den egna klockan ljuda vid dessa tillfällen. Liksom vid helgmålsringning och vid själaringning.
Och invigning blir det förstås - i vår när det är vackert ute.

<b>Magisk tall</b>
Stugan Tallen, som disponeras av Kullerstad-Skärblacka hembygdsförening, har fått en liten, näpen tall planerad på tomten. Det är kommunen som låtit plantera den och möjligen är den tänkt att vara i stället för den döda tallen, som finns där.
Men den tallen står naturligtvis också kvar. Fattas bara annat. Det finns väl inte någon som vill dra olycka över Blacka heller ...
Enligt legenden hade fabriksbranden 1903 och skolbranden 1905 sitt ursprung i att någon försökte skada tallen. Den ännu tidigare branden i Ribbingsholm lär också haft med tallen att göra. Så för att vara på den säkra sidan får den knotiga tallen stå där den gör. Allt medan den lilla, gulliga växer i dess skugga.

<b>Lucia och tärnor</b>
Tio flickor kommer att ingå i årets Luciatåg i Skärblacka. Nio är 16 år, en är 15 och alla studerar på någon av Norrköpings gymnasieskolor. En av dem kommer att krönas till Lucia den 8 december av landshövding Björn Eriksson - arrangörernas önskekandidat till rollen.
Lucia och tärnor kommer att tränas i den traditionella sångrepertoaren av Ulla Rätt, Finspång, ordförande i Vånga kyrkokör.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om