<I>Skärblacka runt:</I> Nio som ska lysa upp vintermörkret
SKÄRBLACKALjusfors herrgård är inte bara hembygdsgård, det är museum också. Ett museum som visar papperstillverkning under olika epoker.Här kan man bland annat se en tidig modell av ett stämpelur.I dag presenterar Skärblacka runt nio tjejer som ska lysa upp mörkret längre fram i vinter.
Skärblacka luciakandidater. På övre raden ser vi från vänster: Annica Nordström, Anna Larsson, Ditte Jörgensen, Zara Thern, Helene Andersson. Nedre raden: Maria Andersson, Maria Karlsson, Sofia Wahlén, Sandra Johansson. FOTO: ATELJÉ BARBRO, NORRKÖPING
Foto:
- Tidigare låg muséet i en byggnad som också varit sulfitfabrik och snickarverkstad säger Anita Cetrelli informationschef på bruket. Den som ställde i ordning materialet under tidigt 70-tal hette Kurt Österberg och jobbade på dåvarande Fiskeby.
Anita Cetrelli har utformat den nuvarande utställningen i tre rum i Ljusfors herrgård. Hon är också en av dem som visar muséet för besökare, den andre är Björn Larsson, ordförande i hembygdsföreningen och med Skärblackas historia på sina fem fingrar.
<b>Historia</b>
Redan 1637 anlades ett handpapersbruk i Norrköping, det hette Fiskeby och där fick ingick också Skärblacka bruk. Även Ljusfors pappersbruk, som bildats 1905 blev en del av Fiskeby 1918. På muséet visas bilder, skrifter, kartor och föremål som berättar om brukets historia.
- Vi visar samlingarna för brukets besökare och för andra grupper som är intresserade.
Några regelbundna öppettider finns inte, men när hembygdsföreningen har öppet är också muséet öppet, till exempel varje lördag under sommaren
<b>Alla namn</b>
Bland bilderna finns bland annat gruppbilderpå personal, en från 1920-talet.
-I hembygdsföreningen har vi namn på varenda person på den bilden liksom på andra, säger Björn Larsson, som själv träffat en del av människorna som var med.
I ett rum visas kontorsföremål, bland annat en gammal telefon, och de plåtaskar med anställningsnummer på, som tjänade som avlöningskuvert.
<b>Stämpelur</b>
Fascinerande är det gamla stämpelur som hänger på ena väggen. Det sköttes med minutiös omsorg av vakten Karlsson:
- Han tog emot stämpelkortet, stoppade in det i klockan, tryckte till på den lilla spaken. Efter andra världskriget lättade det litet. Då fick arbetarna stoppa i stämpelkortet själv, men det var frtfarande vakten Karlsson som tryckte på spaken, berättar Björn Larsson.
<b>Dags för lucia</b>
Fram ill den 7 december kan man rösta på Skärblacka Lucia. Nio kandidater finns att välja mellan. Sex av de nio kommer från Skärblacka, två från Vånga och en från Norsholm. Flickorna är mellan 16 och 19 år, de flesta studerar på någon av Norrköpings gymnasieskolor, en av dem är undersköterska.
Som vanligt är det Lions Skärblacka och Kullerstads församling som sköter arrangemanget som sker till förmån för Barndiabetesfonden och Barncancerföreningen i östra Götaland.