<I>Skärblacka runt:</I> Leroy i pension efter OS-karriären
SKÄRBLACKADet är inte bara människor som går i pension. Hästar kan också göra det. I alla fall de som har en matte som står för pensionsförsäkringen.Församlingarna i Skärblacka utgör sedan 200 ett pastorat. En ny logga, där en fyrklöver symboliserar de fyra församlingarna har nu tagits fram.Och så ska vi rätta ett felaktigt årtal från förra veckan.
Utstrålning och pondus. Det föll matte Ann Behrenfors för hos Leroy. FOTO: TITTI OLOVSSON
Foto:
- Han är en livskamrat, säger matte Ann Behrenfors. Att hitta en sådan häst en gång till i livet är inte lätt.
Fuxen Leroy med smal bläs och strumpor på bägge bakbenen, är mest känd för två saker: att ha deltagit i OS i Barcelona 1992 och att ha slängt av den svenska landslagstränaren Herbert Reibain. Han hade inte ramlat av på 28 år.
Med en sliten fras kan man säga att det var kärlek från första ögonkastet när Ann träffade Leroy, som förresten hette Chevre på den tiden.
<b>Föll direkt</b>
- Han var fem år och oinriden. Min överenskommelse med uppfödaren var att jag skulle rida in honom. Om jag ville behålla honom skulle jag köpa honom. Om inte, skulle uppfödaren få tillbaka sin häst inriden.
Så fort Ann såg hästen i manegen, bestämde hon sig för att behålla honom.
- Det var hans rörelser jag föll för, säger Ann. Han rörde sig så mjukt.
En dressyrhäst behöver förutom bra rörelser också ha ett bra temperament. Det är viktigt att den är arbetsvillig och lättlärd. Och det var verkligen Leroy, som Ann ändrade hans namn till. Hon tyckte inte han skulle heta som en fransk getost, utan namngav honom efter dansaren i tv-serien "Fame" - som också rörde sig vackert.
Leroys villighet att lära och hans talang ledde till en snabb debut i tävlingssammanhang. Han var bara sex år när han tävlade i medelsvår klass.
- Jag kände från första början att han var en häst utöver det vanliga, säger Ann.
Ann och Leroy tränade i Tyskland. Där blev ekipaget fyra på EM 1991. Vinster i Grand Prix (den svåraste klassen i dressyr) och världscup ledde till uttagning och deltagande i OS i Barcelona 1992. Sverige kom på fjärde plats individuellt, Ann och Leroy kom på 16:e plats individuellt.
<b>Ryggkotor</b>
Det var en tids efter OS som Ann märkte en förändring hos Leroy. Han var svår att få igång, ostadig och helt enkelt inte sitt rätta jag.
- Det tog tid, men efter ett och ett halvt år upptäcktes det att fem ryggkotor var ihopväxta. Det kan vara ärftligt, det kan vara att han gjort sig illa utan att jag märkt det.
Då var Leroy 13 år och hans karriär var över. Han inledde sitt liv som pensionär. För att Ann skulle ha honom kvar var helt självklart.
- Han är en familjemedlem.
Leroy lever med ålderns rätt ett behagligt liv. Han har inte blivit riden på nio år. Men när Ann har ridelever tar hon ibland Leroy och tömkör honom. Då visar han fortfarande de avancerade gångarter han utförde på tävlingsbanan. till exempel piaff, trv "på stället".
- När jag ser Leroy springa i sin hage, då minns jag precis hur han såg ut den där första gången för 17 år sedan.
<b>Symbol</b>
Ett rött kors mot en grön fyrklöver. Blått vatten under. Alltsammans inneslutet i en cirkel, och med de fyra församlingsnamnen under. Kimstad, Kullerstad, Skärkind, Vånga.
Det nya pastoratet har fått en ny logga. Gemensamt för hela samfälligheten är cirkeln och det blå vattnet. För att få fram förslag utlyste pastoratet en tävling.
Vann gjorde Mikael Haag, som studerar till präst i Uppsala. I somras var han praktikant i pastoratet. I sitt förslag behöll han cirkeln och vattnet. Det kristusmonogram som samfälligheten använder har i nya loggan ersatts av ett "vanligt" latinskt kors.
Till sist: Som alla Skärblackabor vet så brann bruket 1903. Förra veckan påstod vi något annat, helt felaktigt. Undertecknad reporter hade fått helt rätt uppgifter, men slant på tangenten och skrev fel. Ber om ursäkt för felet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!