<i>Skärblacka runt:</i> Kvinnohistoria efterlyses
SKÄRBLACKAHur har kvinnor i Skärblacka arbetat och levt i gångna tider? Det vill Kerstin Andersson på ABF gärna veta. Till hösten hoppas hon kunna sätta igång en cirkel som kan jobba med detta.Sven Andersson och Gertrud Johansson i Kimstad är två verkliga veteraner inom Röda Korset. Efter flera decennier i styrelsen har de nyligen lämnat över uppdragen till andra.Inbjudan att studera den heliga Birgitta föll i god jord. Hela tre studiecirklar ska bildas.
Kerstin Andersson söker intresserade som vill se närmare på kvinnohistorien i Skärblacka. FOTO: TITTI OLOVSSON
Foto:
-Det skulle vara intressant att ta reda på, säger Kerstin Andersson.
Kerstin är bosatt på landet mellan Skärblacka och Norrköping. Hon jobbar på ABF i Norrköping och kom på så vis i kontakt med gruppen som bygger en modell av gamla Skärblacka bruk.
- Sven-Henry Carlsson som leder den gruppen sa till mig att det vore intressant med en dokumentation av kvinnornas liv och villkor i Skärblacka. Då sätter vi en gång en studiecirkel då, sa jag, berättar Kerstin, som har erfarenhet av dokumentation, bl a vid arkeologisk utgrävningar i Hälsingland.
Planerna var att sätta igång under hösten 2002. Gunilla Andersson, f d fackordförande på bruket var också med i jobbet.
<b>"Fel ände"</b>
-Vi kom litet grann på väg, säger Kerstin, men det var svårt att få folk att vara med, bland annat av tidsbrist. Och då började vi tänka att vi kanske börjat i fel ände.
Ivern att sätta igång hade tagit överhanden. Kerstin och Gunilla kom fram till att lägga cirkeln på is.
- Från början försökte vi få med kvinnor som arbetat på bruket, men det är ju inte nödvändigt att ha jobbat där, resonerar Kerstin. DE som är källan till kunskapen behöver inte utgöra själva studiecirkeln.
Hon tänker sig i första hand en cirkel med människor som tycker kvinnohistoria är roligt, och som ä intresserade av dokumentation - antingen de har sysslat med det tidigare eller inte.
<b>Till hösten</b>
-Det kan vara unga, gamla, män och kvinnor, säger Kerstin. Gruppen söker upp folk, intervjuar dem, dokumenterar deras berättelser.
Det skrivna material som finns om bruket ska förstås också användas.
-Det finns ju ett engagemang för det här i Skärblacka, så det borde gå, säger Kerstin, som på längre sikt tänker sig att arbetet kan mynna ut i en skrift eller en utställning.
- Nu börjar snart utelivet och då är folk upptgna. Till hösten är nog en mer realistisk tidpunkt.
<b>Veteraner</b>
För snart två veckor sedan avtackades Sven Andersson och Gertrud Johansson från sina mångåriga uppdrag i Kimstad Röda Kors, som förra året gick samman med föreningen i Skärblacka, under namnet Kimstad-Skärblacka Röda kors-krets.
Gertrud Johansson minns inte en säkert hur länge hon haft posten som vice ordförande. Det som försvårar saken är att hon i praktiken fungerat som ordförande ett antal år, trots att hon formellt varit vice. Hon har också haft ordförandeposten "på riktigt". Dessutom har hon varit sekreterare, så styrelsemedlem har hon varit sedan 70-talet - ungefär.
Sven Andersson har varit kassör sedan 1984, men redan före det satt han i styrelsen. Nu har de båda slutat, men medlemmar är de fortfarande. Gertrud sitter dessutom i valberedningen och Sven är revisorssuppleant.
Den nya kassören heter Susanne Elgström. Ordförande är Marie Samuelsson och vice ordförande Inga-Britt Ekström.
- Två gånger om året ordnar vi modevisningar i församlingshemmet, berättar Sven och Gertrud. De är populära, det kan ofta komma mellan 80 och 90 personer.
Förra året skänkte Röda Korset ut 27 000 kronor, bland annat till världens barn. Bössinsamlingar, lotterier och biljetter till mannekänguppvisningen är inkomstkällorna. Och utgifterna är små, man har ingen lokal längre, vinster till lotterier tillverkas eller skänks. Gertrud väver till exempel och skänker en del alster.
<b>Birgittastudier</b>
Förra veckan berättade vi om studieplanerna i Kimstad församling under Birgittaåret. För en vecka sedan inleddes satsningen med ett upptaktsmöte i församlingshemmet. Och gensvaret blev mycket större än väntat. Hela 50 personer kom till mötet.
-Vi hade hoppats få ihop till en studiegrupp, men det blev tre! berättar Göran Bardh, medlem i kyrkorådet. 26 personer anmälde sig, så nu får vi organisera inte en utan tre cirklar i detta spännande ämne.
Studierna bedrivs ihop med studieförbundet Sensus och på programmet strå både föreläsningar, studiebesök och egen läsning.