Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

<I>Skärblacka runt:</I> Första prästjobbet - efter 13 år

SKÄRBLACKA
? Det tog Mikael Haag 13 år att bli präst i Svenska kyrkan. Men nu är han prästvigd och hans första jobb är som pastorsadjunkt i Kimstad, Kullerstad, Skärkind och Vånga församlingar.
? Sven-Åke Holmberg från Skärblacka Lions Club har fått en fin utmärkelse.
? Vid Mårn är det full fart med Sommarkul.

Mikael Haag prästvigdes i Linköpings domkyrka för drygt en vecka sedan.
FOTO: TITTI OLOVSSON

Mikael Haag prästvigdes i Linköpings domkyrka för drygt en vecka sedan. FOTO: TITTI OLOVSSON

Foto:

Norrköping2002-06-19 00:00
För Mikael Haag, 34, är de fyra församlingarna i Skärblacka med omnejd allt annat än okända.
Han har redan praktiserat i pastoratet och är alltså redan bekant med det mesta.
Ändå är skillnaden stor mellan då och nu.
- Nu är det på riktigt, säger han och verkar både bäva och glädjas inför detta.
Visserligen gör han fortfarande en typ av praktikår under handledning - ungefär som en läkare som har sin AT-tjänst - men han är prästvigd sedan en dryg vecka, och har rätt att predika, leda gudstjänster, hålla dop, vigsel och begravning.
- Jag ska delta i arbetet i församlingarna och lära mig att utöva de kyrkliga handlingarna. Däremot dröjer det litet längre innan jag kan ta mig an själavårdande uppgifter, det krävs mer erfarenhet.Mikael är född i Örebro och uppväxt i Västergötland. Sin prästutbildning fick han i Uppsala.
- I vanliga fall tar det fem och ett halvt år men för mig tog det 13 år att bli präst i Svenska kyrkan, berättar han.
Anledningen till Mikaels långa utbildningstid är bland annat att han även har en utbildning inom EFS - Evangeliska Fosterlandsstiftelsen, som tog sin tid. Dessutom gjorde han uppehåll i studierna vid två tillfällen.
Redan 1990 knöts Mikael Haag till Linköpings stift. Det var mycket dåvarande biskopen Martin Lönnebos kontakter med den franska ekumeniska Taizé-rörelsen som lockade Mikael till just detta stiftet.
Lönnebos kontakter ledde till utbyte mellan stiftet och Taizé, dit många resor gick. Taizé-gudstjänster, präglade av stillhet, hölls i Linköpings domkyrka.
- Nuvarande biskopen Martin Lind har varit ett stort stöd för mig, säger Mikael.

<b>Utmärkelser</b>
Vid Skärblacka Lions Clubs sista möte för säsongen fick flera av medlemmarna motta bidrag och utmärkelser av olika slag.
Årets ungdomsledare Bibbi och Lennart Sjöberg fick en glasstatyett och deras klubb OK Denseln fick ett stipendium på 5 000 kronor.
Hans Cratz fick en utmärkelse från USA, hundraprocentig distriktsguvernör.
Den största utmärkelsen en enskild Lions-medlem kan få, har delats ut till klubbens kassör Sven-Åke Holmberg. Han har utnämnts till Melvin Jones Fellow, en erkänsla för humanitära insatser.
Trots att han är bosatt i Norrköping är Sven-Åke Holmberg medlem i Skärblacka Lions Club sedan 1984. Han är klubbens kassör.

<b>Bidrag</b>
Vid mötet underhöll Bernt Franzén från Linköping med sitt Skånska Lasse-program. Han är Lionsrepresentant i barndiabetsfonden, och förutom att stå för underhållningen fick han med sig ett bidrag till fonden. Under året har Lions Skärblacka skänkt sammanlagt 30 000 kronor till fonden.

<b>Sommarkul</b>
Sommarkul vid Mårn är inne på sin andra vecka. Att gå till kiosken är ett av de viktigaste sakerna på programmet. Bada och fika är inte heller dumt.
Fyra ungdomsledare har som speciellt ansvarsområde att ordna lekar och aktiviteter. Det kan vara fotboll, brännboll, tipspromenad, kubb för att bara nämna något.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om