<I>Skärblacka runt:</I> Brobekymmer i Skärblacka
SKÄRBLACKA- Det är stor risk att vi måste stänga ABC-bron i Skärblacka, om inte bärande partier på bron byts ut inom tre år.Det säger Tore Larsson, ordförande i Skärblacka Vägförening som känner stor oro för den här kulturklassade brons framtid.Om det och Norrköpingsbarns bussning till Skärblacka simhall handlar Skärblacka runt om idag.
ABC-bron i Skärblacka måste renoveras inom tre år, annars tvingas vi stänga den, säger Tore Larsson, ordförande i Skärblacka vägförening, bekymrat angående den gamla 1800-talsbron. FOTO: ANITA KJELLBERG
Foto:
- Vi hoppas få träffa representanter för Billerud, bruket i Skärblacka, som också bör ha intresse av att bron renoveras till den så kallade ön, där det finns både samlingslokaler och boende.
<B>? På vilket sätt har bron förfallit?</B>
- För det första kan jag säga att bron, som går över Motala Ström, är från 1880-talet. Med 50 års mellanrum har det krävts omfattande renoveringar. Senaste renoveringen skedde 1954, så snart är det hög tid igen.
- Framför allt måste delar av bärande partier bytas ut. Det finns röta i fästena mot stensättningen och även uppe i ena bågen. Slitbanan måste bytas uti sin helhet och räckena är rötskadade.
- Och jag vill poängtera att det här rör sig om en mycket unik bro. Den är den enda i sitt slag i Östergötland, möjligen i hela landet. ron är förklarad i bevarandeklass 1A, vilket är den högsta beroendeklassen för broar.
- Så vi har också stadsantikvarie Ann-Charlotte Hertz uttalande att bron bara måste räddas för framtiden att luta oss emot.
<B>? Vem har mest glädje av bron?</B>
- Alla Skärblackabor gläds åt ABC-bron, som är en raritet i samhället, men funktionsmässigt är det alla som bor på ön, de som ska till samlingslokalen och de som hyr kontorslokaler, exempelvis Skärblacka IF och Hembygdsföreningen.
- Vi i Vägföreningen har ingen möjlighet att få fram pengarna till broreparationen, något som vi alla anser att kommunen och Billerud bör svara för.
- Om inte kommunen är med på det här ser vi det som ytterligare ett svek mot Skärblacka. Norrköping lovade i samband med kommunsammanslagningen 1967 att samma regler skulle gälla efter som före sammanslagningen, det vill säga att kommunen skulle ansvara för allt vägunderhåll.
<b>Vill se besiktningen</b>
- Det var också ett av villkoren från Skärblacka och Kvillinge för att sammanslagningen skulle komma till just då.
Så här säger Ingalill Pettersson (s), ordförande i tekniska nämnden:
- Bron tillhör ju inte oss egentligen, men visst ska vi titta på problemet, när vi träffar Tore Larsson. Det gäller bara att det finns ett ordentligt besiktningsprotokoll, så man verkligen kan se vad som måste göras åt bron och sedan se vad det kan kosta.
- Men givetvis anser även jag att den här gamla bron är värd att renoveras och bevaras för framtiden. Frågan är bara om vi, Billeruds eller någon annan ska bekosta renoveringen.
<b>Populär simhall</b>
Skärblacka simhall är populär - även hos barn från Norrköpings tätort:
- Vi åker ut hit med buss från Valthornets skola i Klockaretorpet varje vecka för simundervisning och det är jättebra här, säger fritidspedagog Jenny Fredriksson.
- Framför allt är det mycket lugnare här än i ofta fulltecknade Centralbadet, eftersom barnen får vara ensamma under simträningen i bassängen då den är avstängd för allmänheten.
<b>Mycket nytt</b>
Badmästare Anders Andersson välkomnar barnen från stan:
- Vi har plats för dem här och en mycket fin simhall, med ny reningsanläggning, nya badleksaker som kommundelsnämnden köpt in och nyrenoverade bastuanläggningar.
- Så sporadiskt kommer även andra skolor från Norrköpings tätort ut hit och skolbarn från Eksund lär också vara på gång. TIll och med från Söderköping har vi haft skolbarnsbesök!
Och hur går simundervisningen?
- Av de 23 barn i den här gruppen från Valhornets tredjeklassare räknar jag med att de flesta ska lära sig simma under läsåret. Med det menar jag då att man klarar 25 meters simning själv.