Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

<I>Skärblacka runt:</I> Audrey är ett av 58 kvastmöss

SKÄRBLACKA
En sykurs och sju års vistelse i Danmark. Det är orsakerna till att Anne-Lie Nielsen i Kimstad satte igång med sitt hantverk.
Hennes speciella produkt är kvastmöss.
Nio elever har varit på utbytesresa i Tyskland.
I dag besöker en grupp från Riga Skärblacka för att studera barns och ungdomars fritid.

Anne-Lie och Audrey. Sedan 1997 har Anne-Lie tillverkat 58 kvastmöss. Alla har fått sitt eget namn.
FOTO: TITTI OLOVSSON

Anne-Lie och Audrey. Sedan 1997 har Anne-Lie tillverkat 58 kvastmöss. Alla har fått sitt eget namn. FOTO: TITTI OLOVSSON

Foto:

Norrköping2003-04-02 00:00
Det var 1997 som Anne-Lie Nielsen gjorde sin första kvastmus. Sedan spred sig ryktet om de speciella kvastarna och fler och fler i bekantskapskretsen ville ha sin egen.
Nu har hon gjort 58 stycken - och alla har fått sitt eget namn. Den senaste heter Audrey.
- Jag använder en piassavakvast och syr ett huvud och kläder. Kjol, cape och förkläde. Kroppen är av vadd, berättar Anne-Lie.
De första kvastmössen bar på en liten korg, nu är det stickning som gäller. Anne-Lie gör sina kvastar på beställning. Var och en kan få den färg som passar bäst.
Anne-Lie bodde i Danmark under sammanlagt sju år, bland annat under studietiden på mejeriskola. Det var då hon stiftade bekantskap med kvastmössen och lusten att själv tillverka saker väcktes.

<b>Sykurs</b>
- Jag hade gått en sykurs tidigare, men det var mest för att hålla min syster sällskap.
Kvastmössen har fått efterföljare. Anne-Lie har gjort häxor och troll av cernitlera som hon sytt kläder till. Prydnader till jul och påsk, dekorerade kort, landskapsdockor, kylskåpsmagneter strömmar ur hennes flitiga händer.
- Jag har nästan alltid något på gång. Kvastmössen är litet speciella, annars brukar det som jag just håller på med kännas roligast.
Anne-Lie har sitt speciella sätt att använda böcker. Med hjälp av färgat lim, torkade frukter och blommor gör hon boken till en dekoration. Gamla böcker från loppis bildar stommen, sedan är det fantasin som gör resten.
- Min man brukar läsa böckerna först.
På lördag är det dags för den årliga hantverks- och produktutställningen på Folkets hus i Skärblacka. Det är hantverkare och företagare från Skärblacka med omnejd som slår sig samman. Höst och vår brukar man ha markand och i år är det fem-årsjubileum. För Anne-Lie är det andra gången och hon tycker utställningarna är bra tillfällen att knyta kontakter och få impulser.

<b>Tysklandsresa</b>
Nio elever från tre nior på Mosstorpsskolan inledde skolans utbytesprogram med en resa till Lilienthal, utanför Bremen i norra Tyskland.
- Vi har inlett ett samarbete med Haupt- und Realschule i Lilienthal, berättar Gitte Lander, tysklärare på Mosstorp.
Eleverna berättar att de var med på en del lektioner på skolan.
- Det var en stor skola och det var ganska stökigt på lektionerna, berättar eleverna.

<b>Familjer</b>
En skillnad jämfört med skolan hemma, var att det inte serverades skollunch. Eleverna hade med sig sin egen mat.
Under sin vistelse, som varade cirka en vecka, bodde eleverna hemma hos tyska familjer. På programmet stod besök i både Lilienthals och Bremens rådhus, båttur, stadsvandring, cykeltur och museibesök.
- Sista kvällen var det fest med tysk och svensk mat, berättar eleverna.
De nio elever som deltog i resan utgör cirka en tredjedel av dem som studerar tyska vid Mosstorp.
- De som inte följde med missade mycket. Det var verkligen jättebra och man lärde sig mycket på bara en vecka.
Till hösten återgäldas besöket av elever från Haupt- och Realschule och redan nu är det bestämt att det blir en ny resa från Mosstorp till Lilienthal nästa vår.

<b>Riga</b>
Parkskolan, Tvätten och Blacka musik får i dag besök av en grupp från Riga. Sedan mitten av 90-talet driver Norrköping och Riga ett projekt för erfarenhetsutbyte kring barns fritid. Tio personer, från Riga och från Norrköpings kommun, ska inom ramen för projektet göra studiebesök i Skärblacka i dag på eftermiddagen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om