Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

<I>Skärblacka runt:</I> Anki valde ett ovanligt jobb

SKÄRBLACKA
Anki ville inte äta penicillin i halvårsvis för att få bort sina utslag. Hon tog istället hjälp inom alternativmedicinen. Hon blev inte bara hjälpt, hon skaffade sig dessutom ett nytt yrke och startade företag.
Kampen för att få pendeltåg till Kimstad fortsätter. I kväll finns chansen att göra sin stämma höjd.
Vi går mot mörkare tider. Och då är det dags för Lucia.

Anki Räfsby behandlar punkter på fötter och över hela kroppen för att hjälpa kroppens självläkningsförmåga.	
FOTO: TITTI OLOVSSON

Anki Räfsby behandlar punkter på fötter och över hela kroppen för att hjälpa kroppens självläkningsförmåga. FOTO: TITTI OLOVSSON

Foto:

Norrköping2001-10-24 00:00
Anki Räfsby i Skärblacka har ett ganska ovanligt yrke. Hon är reflexolog, en av de tre som finns i hela Östergötland.
- Zonterapin är grundsystemet för oss, men vi behandlar inte bara fotsulan utan hela kroppen, förklarar Anki.
Vid en behandling använder Anki antingen fingrar eller små pinnar med knoppar, så kallade zonstavar. Hon trycker och masserar på olika punkter på kroppen. Enkelt uttryckt så återspeglar - reflekterar - de olika punkterna kroppens organ, och de problem man har. Genom att trycka på punkterna upptäcker Anki var i kroppen felet sitter. När hon fortsätter att behandla stimuleras kroppen till att sätta i gång sin egen självläkningsprocess, förklarar hon.

<b>Egen hjälp</b>
Det var efter att Anki själv fått hjälp via reflexologin, som hon bestämde sig för att själv ägna sig åt detta.
- Jag hade utslag runt ögonen, berättar hon. De gick aldrig bort och till slut sökte jag läkare.
Beskedet var att utslagen berodde på tre olika hudåkommor, och ordinationen blev penicillin.
-Hudspecialisten sa att jag skulle äta penicillin i ett halvår, göra ett uppehåll och sedan i ett halvår till. Men jag kände inte för att äta så mycket medicin. Jag ville inte sänka mitt immunförsvar.
Istället tog Anki behandlingar hos en reflexolog och hennes besvär försvann. Det blev den utlösande faktorn till att själv utbilda sig till detta yrke.
Det är ett och ett halvt år sedan Anki blev klar med sin utbildning, som varvade perioder av teori och praktik i Stockholm, med övningsperioder hemma, då familj och vänner fick agera kunder.
- Jag har nyligen börjat arbeta heltid med reflexologin och har tagit tjänstledigt från mitt jobb, berättar Anki.

<b>Glädje</b>
Hon har startat sitt eget företag, Ankis Zonharmoni, och arbetar dels i hemmet i Skärblacka, dels i Norrköping, där hon delar lokaler med länets två övriga reflexologer, samt en massageterapeut och en hudterapeut.
Vilka är det då som söker sig till Anki och hennes kollegor? Det kan vara människor med rygg- och nackproblem, mag- och tarmproblem, glutenallergiker, utbrändhet ger hon som exempel. Ingen blir bra på en behandling, men hur många som behövs är individuellt. Minst fem, brukar Anki rekommendera.
För Anki själv är det självklart att hon hittat det hon vill syssla med:
- Arbetet ger mig så mycket glädje, jag ger i jobbet och jag får också tillbaka.

<b>Kommunikationer</b>
I kväll är kommunikationerna på tapeten i Kimstad. Pendeltågsgruppen inbjuder till ett möte i församlingshemmet. I somras firades pendeltågets dag och tre tåg stannade vid Kimstad gamla station. Det är en uppföljningsträff till detta som pendeltågsgruppen, Kimstad hembygdsförening, kommundelsnämnden och Agenda 21 i Norrköping arrangerar.
Pendeltågsgruppen vill att pendeltågen ska stanna även i Kimstad, och de aktiva hoppas nu att Kimstadborna ska ta tillfället i akt att diskutera Kimstad och framtidens kommunikationer i både miljö- och kulturperspektiv. Medeltida musik bjuds det också på genom Linköpings gruppen Galtagaldar, Galtens spådom.
Malin Magnusson från Kimstad ska snart få en efterträdare. Malin var förra årets lucia i Skärblacka och nu börjar det bli dags att välja årets. I går hade Lions och Kullerstad församling första träffen med årets anmälda, för att utse de slutliga kandidaterna. Som vanligt är det andra advent som är kröningsdag och vem som ska krönas i dag avgörs som alltid av allmänheten.
- För att rösta ska man betala en tia för att det ska gälla, eftersom syftet är att samla in pengar till barndiabetesfonden och Östergötlands barncancerförening, säger Ulla Trygg på Kullerstad församling.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om