<I>Så minns vi 2002</I> Fyrklövern var redo
NORRKÖPING2002 var valår, om ni minns?Visst var det lite segt innan det liksom kom igång, åtminstone i Norrköping.
Margaretha Ericsson (kd), Jörgen Rundgren (m), Lars Lindkvist (c) och Kristin Lundberg (fp) borgerlig fyrklöver som gick ut hårt i valrörelsen. Med ett startprogram för nytt styre i Norrköping hoppades de på att få ta över rodret efter valet. FOTO: JANNE FORSBY
Foto:
? Sossarna myglar med budgeten, sa de.
? Sossarna gör inget för att skaffa jobb.
Så travade de upp en massa bruna påsar utanför Rådhuset för att visa hur mycket sossarna mörkat på i budgeten. 200 miljoner.
<b>Solskensprogram</b>
Vid kaktusgruppen samlade de ihop oss pressfolk och presenterade ett program för fyrklöverns rivstart efter valet. De stod där och log i solskenet - minns du den sommar då solen sken och sken? - och såg mycket segervissa ut.
Men inte hjälpte det. Den segervissaste av dem alla - Jörgen Rundgren (m) - gick på tidernas stjärnsmäll. Inte personligen, men partiet hans.
Det blev räfst och rättarting och gamla kända märken var inte längre mycket värda. Det ledde till att Stefan Hagfeldt först åkte ur riksdagen men så fick Per Unckel nytt jobb i nordiska ministerrådet och vips var Hagfeldt tillbaka i parlamentet igen (från årsskiftet 02-03).
<b>Wisberg ut</b>
En som inte kom tillbaka var Carl-Inge Wisberg, riksdagsman (v) från Finspång. Han åkte ut redan i kvalet, dvs nomineringsmötet. Torbjörn Björlund från Norrköping skulle ersätta i riksdagen, var det tänkt.
Men det visade sig att det kvittade vem av herrarna som stod först. Vänsterpartiet fick bara ett mandat i riksdagen: Britt-Marie Danestig från Linköping.
<b>Debutanter</b>
Socialdemokraterna fick in två debutanter från Norrköping i riksdagen: Louise Malmström och Billy Gustafsson.
Det behövdes lite påfyllning. Inge Carlsson från Finspång lade av och Lasse Stjernkvist och Majinger Klingvall hade ju redan tidigare slutat som "våra" riksdagsmän. Karl-Göran Biörsmark (fp) var en annan Norrköpingspolitiker som drog sig tillbaka efter valet.
För att komplettera laguppställningen från östra delen av länet får vi väl nämna Lena Ek (c) och Sven Brus (kd) också. Båda fick fortsatt stöd av väljarna.
<b>Nytt presidium</b>
Vad hände annars på det politiska fältet?
Att Sverigedemokraterna hade riksmöte i Norrköping.
Att kommunalråden Mattias Ottosson (s) och Christer Nilsson (s) hade ett minigräl om friskolorna.
Att kommunfullmäktiges presidium avfolkades när både Ulla Petterson-Carvalho och Lars G Ottosson avgick. Men det löste sig ju det också, med Irene Lindén och Nils Ström.
Nytt kommunalråd (s) efter Christer Nilsson blev Li Teske.
Efter mycken debatt så beslutades att kommundelsnämnderna skulle försvinna. Det sker vid nyår.
Ett annat debattämne under året var Symfoniorkestern och dess finansiering. I Norrköping tyckte man att andra kommuner skulle dra sitt strå sitt strå till stacken och inte tjuvlyssna. Eller också kunde nya regionförbundet Östsam betala.
Det var bara det att ingen utanför Norrköping tycktes vara särskilt intresserad av att bidra.
Fortsättning följer.
<b>Sexpack i majoritet</b>
Norrköpings kommunalpolitik ser ut att bli spännande fram-över. Inget kan tas för givet även om s och v åtagit sig styret, med stöd av mp.
Fast redan i den första budgetvändan så fick tvåpartikoalitionen pisk av de sex andra, dvs fyrklövern + pensionärspartiet + miljöpartiet, även kallad sexpacken.
Kan nog hända igen under de fyra år som kommer. Ty s + v har bara 42 av de 85 platserna i fullmäktige och måste hitta vänner på andra sidan varje gång det blir omröstning.
I Söderköping blev allt sig likt efter valet, dvs kompakt borgerlig majoritet.
I Finspång regerar s + v med rejäl majoritet.
I Valdemarsvik är det knapp borgerlig majoritet.
<span class=rub>Bråk, avhopp, valförlust och uteslutning</span>
<span class=ing>NORRKÖPING
Inte var det något vidare bra moderatår.
Det var bråk i kyrkopolitiken.
Det var avhopp.
Det var uteslutning.
Och inte gick det något vidare i valet heller.</span>
Allt hänger ihop. Det började väl egentligen med bråket om ersättningarna i kyrkan. Den moderate veteranen Pehr Löfgreen och kyrkopolitikern Peter Fagerlund var de som kom i skottgluggen.
Bengt Olof Dike (m) var en av dem som var kritiska.
Resultatet blev att både Löfgreen och Dike skickades ut i kylan när moderaterna höll nomineringsmöte inför valet.
Det skulle komma mer.
Jirina Klevstigh, partiordförande i Norrköping och Jörgen Rundgren, oppositionsråd (m), råkade i luven på varann på öppen gata i valrörelsen.
Inte blev det bättre efter valet.
Så här slutade moderatsagan:
Dike blev utesluten ur partiet.
Jirina fick inte vara med i kommunstyrelsen så hon blev sur och avgick som ordförande.
Åke Björck, känd flyktingdebattör, fick inte heller vara med i kommunstyrelsen så han lämnade uppdrag och allt.
Pehr Löfgreen sitter ute på sin gård i Norsholm och får inte heller vara med och leka.