Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

IS-kvinnan är skyldig staten 198 000 kronor

IS-kvinnan från Norrköping fick hundratusentals kronor i barnbidrag, flerbarnstillägg och underhållsstöd under sin tid hos terrorsekten i Syrien.

Bilden är tagen i fånglägret Roj i nordöstra Syrien. Personerna på bilden är inte de som nämns i artikeln.

Bilden är tagen i fånglägret Roj i nordöstra Syrien. Personerna på bilden är inte de som nämns i artikeln.

Foto: Maya Alleruzzo/AP/TT

Norrköping2021-09-08 19:00

I måndags landade tre svenska IS-kvinnor med totalt sex barn på Arlanda. De flögs till Sverige efter att ha blivit utvisade av det kurdiska självstyret i nordöstra Syrien.

Norrköpings socialtjänst var på plats när kvinnorna och barnen anlände. En av kvinnorna ska ha varit bosatt i Norrköping tillsammans med sin man och deras två små barn innan de reste till Syrien.

Enligt GT/Expressen lämnade familjen Sverige i maj 2015 för att ansluta sig till terrorsekten IS. Under tiden i Syrien födde kvinnan ytterligare två barn. Maken uppges nu vara död.

Trots att familjen lämnat Sverige fortsatte Försäkringskassan att betala ut barnbidrag, flerbarnstillägg och underhållsstöd i fyra års tid. Totalt har drygt 250 000 kronor betalats ut till familjen.

Efter att de felaktiga utbetalningarna upptäckts 2019 krävde Försäkringskassan att kvinnan skulle betala tillbaka de bidrag hon fått efter juli 2016. Det handlar om totalt 198 006 kronor.

Enligt GT/Expressen har kravet legat vilande sedan dess, eftersom det ansågs omöjligt att kräva tillbaka pengar från någon som befann sig i Syrien.

Försäkringskassans möjligheter att återkräva bidrag ökar när personer kommer tillbaka till Sverige.

– Om de har återvänt till Sverige kan vi starta upp vårt arbete igen med att få tillbaka pengar till Försäkringskassan och staten. I normalfallet brukar man ta kontakt med personen i fråga och påminna om att de har en skuld, säger Thomas Falk, nationell samordnare mot organiserad brottslighet på Försäkringskassan, till Folkbladet.

Han berättar att det generellt är en stor utmaning att få tillbaka utbetalningar. Försäkringskassan kan ta hjälp av Kronofogden för att kräva in tillgångar.

Varje år görs felaktiga utbetalningar på mellan 150 och 300 miljoner kronor på grund av att familjer flyttar utomlands utan att anmäla det, enligt Försäkringskassans beräkningar.

– Vi behöver få impulser från till exempel skolan att barnen inte dyker upp, så att vi kan stoppa utbetalningar, säger Thomas Falk.

Sedan 2020 omfattas kommunerna av lagen om underrättelseskyldighet vid felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen.

– Vi jobbar på Försäkringskassan och andra myndigheter just nu väldigt intensivt med att utnyttja den här potentialen. Alla myndigheter som omfattas av lagen har potential att lämna fler underrättelser till varandra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!