<I>Rast & Vila:</I> Rena hälso-kvarten när det är paus på 78:an

NORRKÖPING
Det låter mycket när man närmar sig kafferummet på avdelning 78 på lasarettet i Vrinnevi. Vill man veta vad som avhandlas ska man nog stanna en bit ifrån.
När vi tränger oss på blir det nämligen alldeles tyst. Åtminstone en stund. Några får mycket att göra och kilar iväg. Men det är faktiskt rast och vila på eftersjukvården. Rast & Vila.

Enigt vittnar de här kvinnorna med sina tunga jobb om det  fina kamratskap som gäller på avdelningen. "Bastu, stavgång och vårruset, vi har massor att göra tillsammans när vi inte jobbar!"
FOTO: ROBERT SVENSSON

Enigt vittnar de här kvinnorna med sina tunga jobb om det fina kamratskap som gäller på avdelningen. "Bastu, stavgång och vårruset, vi har massor att göra tillsammans när vi inte jobbar!" FOTO: ROBERT SVENSSON

Foto:

Norrköping2001-12-24 00:00
Aldrig har alla som jobbar ihop på avdelningen träffats samtidigt. Det är ju skiftjobb och många går på deltid.
Men en sak är alla vi träffar kolossalt överens om: Det är ett ovanligt gott kamratskap på den här avdelningen och en särdeles god anda. Så är det och ingen vet riktigt hur det kommer sig.
- Vi gör väldigt mycket kul tillsammans, säger en undersköterska. Vi går ut och äter, går på pub, dansar och gör cykelutflykter. Så får vi en bra gemenskap.
Kaffet halv tre är stort. Då går de som kan ifrån, helt avkopplande är det i alla fall inte, lampor blinkar och låter och utan vidare diskussion är det någon som glider iväg. Till någon som behöver få hjälp.
- Ibland är det larm och dåspringer alla som kan iväg, men på en vanlig signal räcker det med någon enda.
Så försöker man träffas och få lite ro ett tag. De här tjejerna har ett tungt jobb, mycket lyft, mycket handlar om att vända patienter.
- Vi ska inte använda liftar för patienterna ska tränas att hjälpa till själva. Och det blir ju tungt för oss.

<b>Eftervård</b>
Det är eftrvård som ges på 78:an. Nyopererade, sådana som haft stroke eller infarkter, många gamla som måste få en förstahjälp av sjukgymnaster och arbetsterapeuter. Patienterna kommer hit från andra avdelningar.
När vi hälsar på är det strax helg. Så det är nog det man pratar om mest. Hur det ska bli i jul. På lasarettet går jobbet på som vanligt, dygnet runt. Ett problem här är att det saknas en sköterska.
- Vi har fått schemat klart nu men visst är det svårt att täcka upp, säger Pia, sköterska. Och efter januari är det stopp för att ta in hyrsystrar så då blir det ännu värre.

<b>Fruktpaus</b>
På kvällen är det matrast, den är mer "riktig". Då är man utstämplad och får vara alldeles ifred. Nu tar många en fruktpaus, några få dricker kaffe, sällan är det fikabröd. Den som liksom vi trodde att tårta från tacksamma patienter hör till vardagen, tror fel.
- Det är bra det. Vi är duktiga på att hålla oss i form här, annars skulle vi aldrig orka, säger Maj.
Och här får man höra talas om hur viss personalvård och god stämning kan samverka. Man går tillsammans, jympar flera gånger i veckan, motionerar på flera sätt, har ledarledd morgongymnastik och en timme i veckan får man ta en promenad.
På betald arbetstid.
- Om tiden tillåter förstås, säger någon. Men det är så bra för hjärtat och syresättningen och hela fysiken.
Att må bra. Det är det som gäller, man skulle inte orka annars. Ett jobb som är så psykiskt och fysiskt krävande, gör att man måste se till sin mentala hälsa också.

<b>Ett bra ställe</b>
- Jag kom hit nyss efter att ha jobbat på många håll i sjukvården under snart 40 år, säger Maj. Jag kände det direkt! Det här är ett bra ställe! På många håll är det så splittrat och man jobbar mycket mer ensam.
Men till 65 år? Det är ingen som riktigt tror på. Men Gunilla som är en av de äldre i personalen säger att hon hade mer värk i axlar och armar förr.
- Om jobbet är bra organiserat kan man bli starkare igen. Nu känner jag mig bättre, det farligaste är nog ett mer monotont jobb. Och att så många unga är sjukskrivna, det tycker jag är hemskt.
Så töms kafferummet och det är slut på den stund som inte blev så fridfull som vanligt den här dagen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om