Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Invigt: ett teknikcollege

Nu är flaggan hissad och Teknikcollege på Ebersteinska gymnasiet i Norrköping är invigt. Sune Karlsson, ordförande för Teknikcollege i Östergötland, har jobbat länge för att få hit den här utbildningsformen. Trots att den officiella invigningen var på onsdagen har en klass redan tjuvstartat.

Ewa Gynnhammar, biträdande rektor på Ebersteinska gymnasiet och Sune Karlsson, ordförande för Teknikcollege i Östergötland tar mot flaggan som den godkända skolan nu fick.

Ewa Gynnhammar, biträdande rektor på Ebersteinska gymnasiet och Sune Karlsson, ordförande för Teknikcollege i Östergötland tar mot flaggan som den godkända skolan nu fick.

Foto: Robert Svensson

NORRKÖPING2009-05-28 03:00
Martin Kurin och Linus Hansson skålar i cider. De är bland de första som kommit in på utbildningen och det är de väldigt stolta över.- Självklart är det extra speciellt att få vara med bland de första som går här, säger Linus Hansson från Åby.Här krävs det mer än till en vanlig industriteknisk utbildning av eleverna. Förutom höga betyg måste man ha en hög social kompetens. De har redan haft en särskild kurs i just det ämnet.- Direktkontakt vi har med företagen är också bra, säger Martin Kurin.Under år två och tre blir det en hel del praktik för killarna.Utmärkande är också integreringen av kärnämnena. Lärare i svenska, engelska och matematik finns med i verkstaden. - Meningen är att skolan ska likna de förhållanden som råder på en arbetsplats så långt det går. På ett jobb går man inte i från och har matematik i 50 minuter för att sedan ställa sig vid maskinen igen. Det är ett inslag i det dagliga arbetet, berättar Thomas Andersson, samordnare för utbildningen.Även IF Metall har ett samarbete med Colleget. - Facket och arbetsgivarna vill jobba för en industriell utveckling i regionen, berättar Stefan Sjökvist. Till vardags sitter han i Industrikommittén på IF Metall. Han påtalar att det inte är lätt att få flaggan och certifieringen för det här konceptet.- Tio kriterier måste uppfyllas. Ebersteinska har gjort dessa anpassningar på ett föredömligt sätt, säger han.Nu ska skolan jobba för att nå sitt nästa mål, att bli bäst i regionen och så småningom också bäst i landet. Något som inte bör vara omöjligt enligt både lärare och elever.- Killarna som går här i dag är otroligt duktiga. De har både viljan och intresse och det märks på allt från betyg till samanhållning i klassen, säger Thomas Andersson.
Teknikcollege finns i dag i 20 regioner i Sverige. Bakom satsningen står Industrikommittén och IF Metall. Främst inriktar sig utbildningen i Norrköping på svetsteknik, CNC-teknik och skärande bearbetning. Finns det särskild efterfrågan på kompetens från teknikföretagen som behöver rekrytera, anpassas utbildningen i så stor utsträckning som det går. Kinda och Söderköping har också visat intresse för att starta Teknikcollege. Just nu finns åtta certifierade skolor i Östergötland. För mer information besök www.teknikcollegeiostergotland.se.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om